• kukacos
    #157
    "mik azok a rendkívűl nyomós érvek, amik miatt a nagy űr-EMP nem várhatja meg az első hullám becsapódását?"

    Leírtam már, de összefoglalom még egyszer:

    1. várható nyereség óriási,
    2. nincs semmilyen előnye a késleltetett EMP-nek, mert mint kiderült, nem használják a GPS-t a terminális fázisban,
    3. az EMP hatások úgyis bekövetkeznek az első robbanások során.

    "Az általad idézett cucc, megintcsak már teljesen ionizált légkörre állapítja meg a GPS használhatatlanság, nem pedig a nekleáris háborút indító első csapás néhány percére."

    Az indításkor senkit sem érdekel, hogy helyezed pályára a rakétát. Akár direkt radaros irányítást is használhatsz, otthon vagy. Itt végig a terminális fázisról beszélünk, ahogy azt egyértelműen világossá tettem #110-ben, tehát az ellenséges célterület feletti manőverezésről, amihez, mint kiderült #152-ből, senki sem használ GPS-t. Nem tudom, miért térsz vissza folyton a kezdő navigációra, ami senkit sem érdekel, a körkörös szórást az tutira nem fogja csökkenteni, a légköri belépés során végzett aktív önirányítás nélkül nem növelheted a pontosságot. A #152-ben beidézett szövegből pedig világosan kiderül, hogy az egész elméleted értelmetlen, mert a MIRV töltetek nem használnak GPS-t. Ez van, tessék szépen elismerni.

    "csak a magaslégköri, és világűr robbantások termelnek számottevő környezetben EMP-t"

    Ezt senki sem vitatja, de a céltárgyak közelében az ott felrobbanó tölteteknek nagyon erős lokális hatása van, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni és ugyanúgy megzavarja a cél közelében manőverező töltetek rádiókommunikációját. Talán nem csak azt a részt kellene kiemelni a beidézett forrásból, ami az állításodat látszik támogatni. Ugyanott áll az is, hogy

    "The asymmetry from a low-altitude explosion occurs because some electrons emitted downward are trapped in the upper millimeter of the Earth's surface while others, moving upward and outward, can travel long distances in the atmosphere, producing ionization and charge separation."

    Magyarán atmoszferikus zavarokat kelt. Emellett nem értetted meg a forrás szövegét, szó nincs arról, hogy 3-8 km magasság kell az optimális EMP-hez, hanem épp hogy a legerősebb EMP hatás kb. 3-8 km távolságban észlelhető.

    "vitatkozom bármilyen könyvvel"

    Hát biztos igazad van. A DoE által szponzorált könyv, ami átlagamerikaiaknak akar túlélési tanácsokat adni, nyilván baromságokat ír, hadd hulljon a férgese, aki nem olyan okos, mint te. Én csak örülök, hogy ez a kis ország ilyen profi atomfegyver-szakértőket tud kitermelni anélkül, hogy lenne nekünk ilyesmi :)

    " ha ennyire piti dolog, akkor mondd meg, ugyan miért nem ICBM-ekkel indítják mai LEO műholdakat?"

    Én más kérdezek: ha olyan nagy dolog, akkor vajon miért indítanak jópár műholdat ICBM-ekkel? Nagyon örülök, hogy felsoroltad az átalakítás fázisait, de én egy pillanatig sem álítottam, hogy nincs vele munka. Azt mondtam, hogy ezek a munkák minimálisak ahhoz képest, amit egy teljesen új fegyverrendszer kifejlesztése jelent. Ha elolvasod az állításaim, annyit írtam, hogy bármilyen ICBM-mel rendelkező nagyhatalom birtokában van annak a rakétatechnikának, amivel meg tudja oldani egy Föld körül keringő atomfegyver telepítését. A tárolásról, szállításról, kilövésről szóló aggályaid ellenében annyit említenék, hogy minden nagy hadseregnek tucatszám vannak tartalék hordozói, amivel a kémműholdakat tudják pályára állítani. Ezek a kémműholdak az USA esetében akkorák, mint a Hubble. Így aztán szerintem teljesen értelmetlen amellett érvelni, hogy a nagyhatalmak nem tudnak meglepetésszerű EMP csapást mérni az ellenségre, de ezt ítélje meg mindenki maga, miután ezt itt tutira nem mi fogjuk eldönteni, mert ezek a tervek, ha léteznek is, nyilván szupertitkosak. Ha én atomháborút terveznék, tutira fellőnék ilyen "kémműholdat" pályára.

    " legfeljebb a TE "józan eszednek" mond ellent a válaszcsapásra fenntartott SSBN"

    Elolvasod egyáltalán, amit írtam? Beszélni magyar? Ott van #151-ben, hogy a "válaszcsapásra is vannak tengeralattjárók", ezek voltak a Tájfunok és az Ohio-k. Igen, ezek orosz partmenti vizekről indítanák a tölteteket, vagy épp az Északi-sark jege alól, DE ugyanakkor nyilván más tengeralattjárók az USA partmenti vizeiről próbálkoznának gyors indítással egy első csapásmérés esetén. Hogy leszedik-e őket vagy sem, azt szerintem a legjobban hozzáértő stratégák se tudják. De ott van a könyvben is leírva, megint azt mondom, hogy én nekik hiszek, nem a te elméleteidnek. Ezek a kérdések ugyanis erős szakértelmet igényelnek, és innen a meleg szobából nem lehet eldönteni, és egy hiteles forrásnak abszolút előnye van bármelyikünk elméleteihez képest. Ez fordítva is igaz, ha mutatsz egy forrást, ami ellentmond annak, amit mondok, azonnal igazat fogok adni neked. Ez eddig nem történt meg.