• rigidus
    #49
    Mondjuk en nem vitatkozom azzal amit a hozzaertobbek allitanak, de en szvsz kisse ellentmondasosnak latom a dolgokat a tenyekkel szemben. Ha esetleg tevednek, remeljuk kijavitanak.

    Vegyunk peldanak egy mikrosutot:
    "A microwave oven works by passing microwave radiation, usually at a frequency of 2450 MHz (a wavelength of 12.24 cm), through the food."
    http://en.wikipedia.org/wiki/Microwave_oven

    Egy mai mobil telefon 1.8-1.9 gezahercen ketyeg es jeleket kell tovabbitania akar 20-40 km tavolsagokba is.

    A frekvencia nem all messze a fenti mikrosutoetol a muholdjaink pedig tul is lepik a frekvenciat. Szerintem a dolog egyaltalan nem alaptalan. Sajat tapasztalatom, hogy egy mikrosuto sugarzasa is meg merheto ertekeket produkal 4-5 meterrol, a mobiltelefonrol nem is beszelve. Vajon hany mobiltelefon sugarzasat kapom meg nap mint nap gyanutlanul, kulonosen ha egy varoson vegighajtok, vagy egy irodahazban vegigsetalok.

    Aztan arrol nem is beszelve, hogy radio-tv allomasok, walky-talkyk, segelyhivok, wireless halozatok vesznek bennunket korul. talan nem lenne tulzas azt mondani, hogy egy hatalmas mikrosutoben elunk, aminek az ajtajat csk belulrol szemlelhetjuk, ha akarjuk ha nem.

    Vele parhuzamosan a rakbetegsegek dobbenetes mertekben elszaporodnak es a logikus magyarazatok helyett a hivatalos allasfoglalasok, valahogy mindig a toket falazzak es ami szamit: "A gazdasagi novekedes". Minden mas masodlagos szempont, az egeszsegunket is beleertve. Celravezeto egyertelmu indokok helyett felmagyarazatok szuletnek: "rohano vilagunk", meg a "helytelen ekezes" es a tobbiek amit a media etet.

    Aztan, kisse elkanyarodva a topik cimetol, en nem gondolom, hogy egyeduli okozo a sugarzas lehet csak, pl. szamos elelmiszer-ben mutattak ki mar olyan osszetevoket amelyek laboratoriumi kiserletek alapjan vitathatatlanul kozvetlenul okolhatok a rakos sejtek kialakulasaban. Legutobb ilyen volt a citopan amit a kenyerbe tesznek buza-potlo, v kemenyitokent, aminek a szervezet gyakorlatilag a 70 szazalekat meg sem emeszti. Belfalara rakodik le, tapad, begocosodik, begyullad, stb. Vagy akar az aszpartam amit cukorpotlokent alkalmaznak. Ha ezeket betiltanak, akkor peldanak okaert egy Coca-Cola hatalmas vesztesegeket konyvelhetne el, ha nem lenne cukorpotlo ami kivaltja az aszpartamot.

    A napraforgo olajakkal ugyanez a helyzet. Orba szajba eteti a media, hogy floriol es a tobbiek. Koleszterin meg kilok, meg feszes csipo, feszes mellek, meg a tobbi "modern" gondolkodasu agymenes.

    A napraforgo olaj is egy erdekes allatfaj. A noveny aratasat megelozoen gyomirtoval (reglonnal) permetezik le, gyakorlatilag megolik a novenyt.
    http://www.ioc.ac.ru/Labs/Lab47/pr20.htm

    (A reglon egy kivallo gyomirtoszer es egyben az egyik legnepszerubb alapanyag biogazok eloallitasaban a hadiiparban.)

    A permetezest kovetoen 168 oran belul (pillanatnyilag asszem ennyi az elfogadott az euban) tilos aratni, hogy a toxikus anyagok kitisztuljanak. Hat szerintem, ha valaki teheti, a kornyezeteben nezzen korul augusztusban hanyan tartjak be. Eleg belegondolni, hogy mekkora teruleteket aratnak es az ellenorzesere mekkora az allami aparatus all rendelkezesre.

    Ebben egyebkent a feldolgozok is ludasak, mert meg ha tudnak is rola, kenytelenek atvenni a "saros" anyagot is, ha gyartani is akarnak, maximum egy szuroprobaszeru antsz ellenorzesnel konnyen kibuknanak ezek a dolgok, de kis szerencsevel vagy megusszak, vagy megtalaljak a szajret, ekkor meg a jol bevalt B-terv is szoba johet, mivel egy bizottsag sem kap eppen brokerfizetest alapbol.

    A gyakorlat viszont tovabbra is folytatodik, ezek az elelmiszerek tovabbra is zavartalanul forgalomban vannak es a neves gyartok tiltakozasan/hallgatasan kivul mas nem tortenik.

    Erdekes jelenseg, ha megfigyeljuk, ezeknek a nagyvallalatoknak az erdekei serulnek a legkevesbe, akarmi is tortenik a vilagban. Ellenben a fogyasztok erdekei nap mint nap serulnek, csak mar megszoktuk.

    Nem lehet, hogy ebben a "sugarzas nem veszelyes" lobbiban is csak nagyvallalati lobbi hangja tusolja el a valos veszelyt.

    Ilyenkor kisse olyan erzese tamad az embernek, hogy nem is az eletunkert elunk, hanem "gazdasagi mutatoker"-t, meg hugyagyu profitbetegek versenyeert, ami mindig prioritast elvez a legtobb dologgal szemben.