• dez
    "A mostanában megjelenő pár ms-es válaszidejű TFT-k képével szerintem mindenki elégedett lehet, réggebbi modellekhez képest nagyságrendileg kisebb utánhúzás"

Én nem vagyok. :) Mármint a TN-ekkel. Inkább egy 6-8ms-es S-PVA/P-MVA, vagy egy 18ms-es S-IPS. Ezek látható mosása valójában ugyanannyi. (Mert máshogy jönnek ki a számok.) Itt van egy táblázat értékekkel és árakkal. Az TN és az S-PVA már egy árban van, és akkor már sokkal jobb.

"a crt-hez képest eszméletlenül éles kép."

Nos igen, ez a TN-re is igaz. Így szövegírásra elég jó. Mársra nekem TN nem kellene. :)

"Való igaz hogy a legtöbbször nem valódi 32-bites színmélységűek, hanem dithereznek, vagy máshogy trükköznek"

Ez minden TN-re igaz. (Nem nem 32, hanem nem 24 [8+8+8].)
    Épp tegnap találtam erről egy oldalt (épp ebben a hírben volt belinkelve a site):

"de ezt szerintem te sem vetted volna észre ha nem nézel utána!;))))"

Akkor nem ismersz! :D Azonnan észrevettem, és igencsak zavart. Nekem csak ne bizseregjen. Úgyhogy nálam felejtős volt a TN. Emiatt is, más miatt is.

"A TFT-nél elvileg a képe nem változik az idővel, de legalább is nem jelentősen."

A CCFL cső is veszít a fényerejéből. De az legalább cserélhető.

"Igaz hogy pl a TN panel viszonylag (más jobb drágább TFT-hez képest)csúnyán más képet mutat attól függően, hogy honnan nézzük. De ez nagyságrendileg egyáltalán nem rosszabb mint amit egy hagyományos tükröző felületű képernyős CRT-nél tapasztalunk, ahol minden visszatükröződik a képen, és a szobába beköszönő, a képernyőn megpihenő napsugarak pedig élvezhetetlenné teszik a dolgot."

Hát nem tudom, nekem mindíg tükröződéscsökkentős CRT-m volt, így nem volt akkora probléma. Oké, azért az LCD így is jobb. De engem akkor is nagyon zavar, hogy ha egy TN-nek már attól változik a képe, hogy kicsit megmozdítom a fejem (főleg függőlegesen, pl. egy kis bólintástól). Egy S-IPS, vagy S-PVA ebben (is) nagyjából olyan, mint egy CRT, csak még tükröződés sincs.

Miért is van ez? Mert a TN kontrasztja kb. egyenesen arányos a függőleges szöggel. Felfelé sötétedik, lefelé világosodik [vagy fordítva] (aztán egyszercsak negatívba fordul, bár csak nagyon lentről). Nincs olyan szakasz, amikor egyforma marad. Emiatt még a két teteje és alja sem egyforma (mert ugye nem egyforma szögből látjuk). Az (S-)IPS és (S-)PVA teljesen máshogy működik: a derékszögtől eltérve csak lassan, fokozatosan kezd változni a kontraszt, és amúgy is széles szögben éri el csak a minimumot. Kb. mint egy CRT (az üveg miatt).