Növekvő kritika az új másolásvédelmek miatt
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Pont hogy a 17-19 éri meg, mert azoknak nagyobb a felbontása, szebb a képe, és most már nem is drágák. És egy 19-esen már látványos a különbség a DVD és a HDTV közt. Nem is beszélve egy valódi HD felbontású megjelenítõrõl.
Én most vettem egy 21-es 1600x1200-as felbontású TFT-t, azon hihetetlen szépek a HD-s filmek.
- Manapság minden LCD monitor TFT-s. (Gondolom, a TLT TFT akart lenni.) TFT-s nem csak LCD lehet, késõbb pl. az OLED is TFT-s lesz, így nem okos az LCD-ket TFT-nek mondani. A TFT csak a paneli meghajtóáramkör.
- 17-19"-nél is szépen kijön a HD. (Persze nem 3m-rõl.)
- Az 1/(2x0.012) számítás hibás. Egyrészt egy képváltáshoz nem 2x kell venni a válaszidõt, mert ott 1 váltás van ugye. Másrészt a szabványosan megadott (TrTf, tehát nem a g-to-g) válaszidõ paraméter eleve két váltás (fekete-fehér fekete, vagy fehér-fekete-fehér, paneltípustól függõen) összege. Ha meg van adva a g-to-g érték (középárnyalatok közötti váltás), akkor azzal a legjobb számolni. Tegyük fel, az 8ms. 1/0.008=128... Ez persze csak elméleti érték, valójában kevesebb képet tudnak váltani, de bõven többet, mint 40. (Ezeken az újabb monitorokon általában max. 80, néha 100Hz engedélyezett Vsync-re. Ez persze nem jelenti azt, hogy ennyit tökéletesen tudnak is, mint egy CRT.)
- A mozi 24fps-es.
- Ne a TN panelekbõl indulj ki! Vannak sokkal jobbak, S-PVA, S-IPS, P-MVA, ezeknek sokkal jobb a feketéje, kontrasztarányuk 1000:1 vagy akár 3000:1 (kivéve S-IPS, de az inkább grafikai munkára való, nem nagyfényerõs+nagykontrasztos mozizásra), és a láthatóság is teljesen jó (178/178 fok).
Na, csak ennyi. 😊
A 10-12 ms válaszidejû monitorok a mozihoz bõven elegek, hiszen ezek úgy 40 képet tudnak másodpercenként (durván: 1/(2x0.012) ) váltani, ebbe még ráhagyással is belefér a mozi 25 képe. A válaszidõ további csökkentésénél sokkal fontosabb a kontrasztarány javitása, mert éjszakai jelenetnél az 1:600 még nem az igazi, valamint a látásszög javitása
Ez a másolásvédelem még nincs implementálva.
"majd ha lesznek penzert megveheto HD filmek a MM-ben, 5k-ert
arra vonatkozott az, amit irtam"
Annak se kell sok idõ remélem. Már rég lehetne, ha nem szarakodnának a 2 formátummal, meg a másolásvédelemmel.
Én eredetileg 2-3 évre akartam venni a kártyámat, azalatt bõven lesznek már HD-s filmek. De többek közt emiatt inkább veszek csak egy erõs közepes kártyát (X1600XT) 1 évre.
majd ha lesznek penzert megveheto HD filmek a MM-ben, 5k-ert
arra vonatkozott az, amit irtam
[A64 3200+, 2gb ram, 9800GT] SE Xperia Ray
Eizoéknál most 17"-ben csak egy ilyen gyors S-PVA-s van, az L578.
(Egyébként ez volt a legelsõ gyorsított S-PVA, és ezt még maga az Eizo alakította ilyenné, egy bizonyos Overdrive áramkör beépítésével.)
(Az L568-ben is S-PVA van, fogalmam sincs miért, de ebben nincs Overdrive, így a szokásos 25ms-es. De ha nem játékra kell, nem gond.)
A ViewSonic az utóbbi idõben nagyon ráállt a sebességre, pontosabban a minnél kevesebb ms-re, amit a TN-ekkel lehet elérni, így alig van náluk most más, fõleg 17"-esben. Az adatokat is úgy adják meg, hogy abból nem mindig egyértelmû, milyen panelrõl van szó, pontosabban hogy más-e, mint a szokásos TN. Úgy tûnik (betekintési szög alapján, de a kontrasztarány alacsonyabb a ma ezeknél szokásosnál), ezek nem TN-ek: VA712b, VP720b.
Ezen kívül még pl. a Fujitsu-Siemens
19"-en persze szélesebb a választék, és ma már alig drágább.
Épp tegnap néztem a Cronicles of Riddick-et 1080p-ben.
És töltöm a Stargate Atlantis HD verzióját.
nemtom a TN-ek kurvara nem tetszenek
majd valahol ezt meglesem mukodes kozben
koszi!
es ha nem samsung hanem eizo vagy viewsonic?
Ja, végülis több dologban is jobbak.
Minden esetre, minden támadó szándék nélkül azt kell mondanom, mint a témával frissen ismerkedõnek (lámának), kezd kialakulni az az érzésem, hogy divat szídni a TN-t.
Nem védeni akarom én sem, de tartok tõle az olcsóbb monitorok nagyrésze ilyen. De azért meg merném kockáztatni, hogy nevesebb gyártók alsóbb árkategóriában képesek egész használhatót gyártani belõle.
Én a magam részérõl, TN vagy nem, de szakítottam a CRT-vel (Hála a jó istennek!) A vibrálást/alacsony képélességet nem az én szememnek találták ki.
Azt a néhány millió színt, amivel kevesebbet tud, majd hozzá képzelem, úgy is elég színes a fantáziám😉))
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Én nem vagyok. 😊 Mármint a TN-ekkel. Inkább egy 6-8ms-es S-PVA/P-MVA, vagy egy 18ms-es S-IPS. Ezek látható mosása valójában ugyanannyi. (Mert máshogy jönnek ki a számok.) Itt van egy táblázat értékekkel és árakkal. Az TN és az S-PVA már egy árban van, és akkor már sokkal jobb.
"a crt-hez képest eszméletlenül éles kép."
Nos igen, ez a TN-re is igaz. Így szövegírásra elég jó. Mársra nekem TN nem kellene. 😊
"Való igaz hogy a legtöbbször nem valódi 32-bites színmélységûek, hanem dithereznek, vagy máshogy trükköznek"
Ez minden TN-re igaz. (Nem nem 32, hanem nem 24 <8+8+8>8+8+8>.)
Épp tegnap találtam errõl egy oldalt (épp ebben a hírben volt belinkelve a site):
http://www.behardware.com/articles/606-4/test-the-influence-of-electronic-components-on-lcd-colors.html
"de ezt szerintem te sem vetted volna észre ha nem nézel utána!😉)))"
Akkor nem ismersz! 😄 Azonnan észrevettem, és igencsak zavart. Nekem csak ne bizseregjen. Úgyhogy nálam felejtõs volt a TN. Emiatt is, más miatt is.
"A TFT-nél elvileg a képe nem változik az idõvel, de legalább is nem jelentõsen."
A CCFL csõ is veszít a fényerejébõl. De az legalább cserélhetõ.
"Igaz hogy pl a TN panel viszonylag (más jobb drágább TFT-hez képest)csúnyán más képet mutat attól függõen, hogy honnan nézzük. De ez nagyságrendileg egyáltalán nem rosszabb mint amit egy hagyományos tükrözõ felületû képernyõs CRT-nél tapasztalunk, ahol minden visszatükrözõdik a képen, és a szobába beköszönõ, a képernyõn megpihenõ napsugarak pedig élvezhetetlenné teszik a dolgot."
Hát nem tudom, nekem mindíg tükrözõdéscsökkentõs CRT-m volt, így nem volt akkora probléma. Oké, azért az LCD így is jobb. De engem akkor is nagyon zavar, hogy ha egy TN-nek már attól változik a képe, hogy kicsit megmozdítom a fejem (fõleg függõlegesen, pl. egy kis bólintástól). Egy S-IPS, vagy S-PVA ebben (is) nagyjából olyan, mint egy CRT, csak még tükrözõdés sincs.
Miért is van ez? Mert a TN kontrasztja kb. egyenesen arányos a függõleges szöggel. Felfelé sötétedik, lefelé világosodik
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
es elfogadhato aron vagy pedig aranyarban?
Egy crt moncsi 1-1.5 év után jelentõsen veszít a fényerejébõl kontrasztjából élességébõl. A TFT-nél elvileg a képe nem változik az idõvel, de legalább is nem jelentõsen.
Igaz hogy pl a TN panel viszonylag (más jobb drágább TFT-hez képest)csúnyán más képet mutat attól függõen, hogy honnan nézzük. De ez nagyságrendileg egyáltalán nem rosszabb mint amit egy hagyományos tükrözõ felületû képernyõs CRT-nél tapasztalunk, ahol minden visszatükrözõdik a képen, és a szobába beköszönõ, a képernyõn megpihenõ napsugarak pedig élvezhetetlenné teszik a dolgot.
stb/stb/stb
Szerintem technikailag lassan már nem kérdés, hogy a CRT vagy TFT, az áron kéne még kurtítani!😉
Amúgy én ma már alig nézek sima filmeket (csak amit igazán érdemes), hanem inkább ismeretterjesztõ mûsorokat, természetfilmeket: na ezeken fõleg sokat dob a HD. Ja, meg a híreket és az érdekesebb sporteseményeket (elõbbinek nem sokat számít, utóbbinál megintcsak hasznos).
CRT vs. LCD: az LCD paneltípusától függ. Az átlagos LCD monitorokban (bár ez lassan változik) TN panel van, ami már eléggé elavult, csak a sebességen tudnak tuningolni, de az ugye nem minden. Attól még változékony a képe egy kis elmozdulásra
Hááát? Ez hajaz a Gécc féle "64 KB mindenre elég" c. bemondásra. <#vigyor1>#vigyor1> A 82 cm-es LCD TV-n egy 1080i-s IMAX természetfilm nagyon ûberállat! Az én agyam meg csak ezt nézné ezentúl . . . <#nevetes1>#nevetes1>
A plazmáknak ugye (1,5-2m alatt) 852x480 a felbontásuk, ami még nem HD, de már nagyobb, mint a DVD, az analóg adásokról nem is beszélve - szal egy HD-s tartalom ezeken is jobban kijön, ha nem is 100%-osan. Milkó fölött persze már vannak HD-sak is, de az már tényleg csak kevesek kiváltsága. Viszont hamarosan jönnen itt is a kisebb méreteken is a HD-sak.
Szal 5 év múlva alig lesz olyan TV, ami nem HD-s.
Most persze még nem sok HD-s nézni való van rajtuk, néhány külföldi adást, meg PC-rõl lejátszható filmen kívül (net, WMV-HD-s DVD-k). Mondjuk van egy bizonyos HD-DivX dolog, van ilyen lejátszó (MM-ben is), meg pár lemez hozzá, persze külföldiek. Szal lesz, aki megvegye a HD-s lejátszókat, fõleg a késõbbiekben, évek múlva.
Ugyanakkor van egy olyan dolog - és ez a DVD-nek is jó -, hogy az újabb HD-s plazmákba (és talán egyes LCD-TV-kbe is, bár még nem láttam olyat, igazából erre várok) be van építve egy ötletes, speciális nagyító eljárás, ami úgy nagyítja az SD-s tartalmakat, hogy azok majdnem úgy néznek ki, mintha HD-sak lennének. Legalábbis nem lesz feltûnõ, hogy nem az. Azaz nem lesznek homályosak, elmosódottak. Így már egész élvezhetõ a DVD is meg a sima adás is ezeken. (Egyébként az újabb videokártyák is tudják ezt, legalábbis gf6200-tól, és talán a nagyobb ATI-k is.)
Persze ti is tudjátok, de elmossátok.
1) Kell az újabb ADATHORDOZÓ! Nem a formátum!
2) A lemezen BÁRMIT lehet tárolni, a DivX vagy XviD tömörítés kritériumai csak azok, hogy a felbontás osztható legyen 4-el.
3) A HD biztosan jó, de nekem valahogyan nem folyik rá a nyálam. A videó lényege, hogy audiovizuális információt jutasson el hozzád. Ezt a te agyad értelmezi, és ebbõl lesz a sztori, stb... ATTÓL EGY FILM SEM LESZ JOBB, HOGY HD MINÕSÉGÛ VIDEÓBAN VAN!!! Ha a film egy halom trágya, akkor HD-ben is egy halom trágya.
Én értelmét nem látom a HD-nek, mert az én agyam a sima felbontásból is kiszedi a neki kellõ információt! Sokkal nagyobb újítás lenne inkább, ha végre 3D-s filmeket is lehetne kapni.
Szóval attól hogy van kapacitásunk a HD-hez, nem jelenti azt, hogy szükségünk is van rá. A film nézhetõ DVD-n is. Megfelelõ képjavító eljárásokkal elérhetõ, hogy ne kockázódjon(ez valóban zavaró). Persze nem kötelezõ megtartani az MPEG-2-t sem.
4) Másolásvédelem tekintetében teljesen egyetértek Hoz_Hun-al. Amit valahogyan fel lehet törni, annak semmi értelme, ettõl nem fogják kevesebben warezolni.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
olcsóbb mint az audio CD
[allstars™] [TFT] [monitorvitéz] megeszem a vérzés tejet, kivazallak téged lóka komám! [A64 3200+, 2gb, 7600GT]
nem azon van a vita kell-e
kell
a vita az idõrõl van
a dvd kifutási ideje (szerintem még csak most emelkedik, épp ezért túl zsíros üzlet, hogy veszni hagyják, mások szerint nincs már 5 éve sem),
illetve a HD kommersz elterjedésének ideje
[allstars™] [TFT] [monitorvitéz] megeszem a vérzés tejet, kivazallak téged lóka komám! [A64 3200+, 2gb, 7600GT]
Sajnos a tendencia az, hogy a CRT-k kezdenek kiszorulni a lapos képernyõk kárára. Olyasmi lehet ez, mikor az analóg lemezjátszók (nem kristáylhangszedõsre gondolok) háttérbe kerültek a nála sokkal-sokkal gyengébb hangú CD-vel szemben.
Ráadásaul a lapos képernyõs megjelenítõknél, mivel a képcsõ mérete nem méretbefolyásoló szempont mivel nincs, szeretik a méretet növelni egekig. Ez pedig fokozottan kihozza azt hogy az a 720x576 az nulla. A monitor-szerû megjelenítés miatt amúgy is ocsmány a képük.
Tehát szerintem a megjelenítõk oldaláról nagyon nagy igény lesz a nagy felbontásra.
A másolásvédelmi dolgokkal kapcsolatban csak annyit, hogy a dolgokat ez oldaná meg véglegesen, ha az árakat nagyon alacsony szinten tartanák. Nem mondom, hogy ne legyen színes-szagos borítós 20 lemezes extra, de legyen egy fapados verzió, ahol a lemez ne legyen drágább, mint egy üres adathordozó. Egybõl kifehéredne minden. Az ember lemenne a boltba és minden szarakodás nélkül venne vagy 30-at. Hogy mindenütt más az életszínvonal, emiatt nem lehet így korrekten árazni? Ó kérem, pici gondolkodás, legyen a fapados verzió minden országban csak egy nyelven, az ország saját nyelvén. Az angolok majd szívnak 😊
A másik dolog hogy szerintem a filmek tekintetében már elértünk egyfajta megunás dolgot, tehát már közel sincs akkora durranása egy-egy filmnek mint valamikor; persze ezt az ebbõl élõ mammut társaság nem képes elfogadni...és csinálja az extra szuper másolásvédelmeket a szar filmekhez, ahogy Imkey mondja. Ez a piac leáldozóban van, legalábbis a nagy pénzek szakítása tekintetében én azt mondom.
te írtad
A lényeg az hogy az SF3 is meg lehet kerülni. Inentõl nem védelem, csak erõs biztonság. És PONT.
- Turian Brandy, triple filtered, then introduced into the suit through an emergency induction port. - That's a straw, Tali. - Emergency... induction... port...
A kemény munka a későbbiekben megtérül. A lustaság viszont azonnal.
A kemény munka a későbbiekben megtérül. A lustaság viszont azonnal.