• dez
    #109
    Az S-PVA paneleket a Samsung gyártja, először mindig saját típusba építi, és kis késéssel jelenik meg másban. Bár van még a P-MVA is, azt nem tudom, ki gyártja.

    Eizoéknál most 17"-ben csak egy ilyen gyors S-PVA-s van, az L578.
    (Egyébként ez volt a legelső gyorsított S-PVA, és ezt még maga az Eizo alakította ilyenné, egy bizonyos Overdrive áramkör beépítésével.)
    (Az L568-ben is S-PVA van, fogalmam sincs miért, de ebben nincs Overdrive, így a szokásos 25ms-es. De ha nem játékra kell, nem gond.)

    A ViewSonic az utóbbi időben nagyon ráállt a sebességre, pontosabban a minnél kevesebb ms-re, amit a TN-ekkel lehet elérni, így alig van náluk most más, főleg 17"-esben. Az adatokat is úgy adják meg, hogy abból nem mindig egyértelmű, milyen panelről van szó, pontosabban hogy más-e, mint a szokásos TN. Úgy tűnik (betekintési szög alapján, de a kontrasztarány alacsonyabb a ma ezeknél szokásosnál), ezek nem TN-ek: VA712b, VP720b.

    Ezen kívül még pl. a Fujitsu-Siemens [http://www.fujitsu-siemens.com/products/displays_projectors/prof_displays/scenicview_p17.html]P17-2[/url] (gyors), Belinea 10 17 50 (szokásos 25ms-es), stb.

    19"-en persze szélesebb a választék, és ma már alig drágább.