• Equ
  #36
  "Tényleg, mit tud az MsOffice, amit az OO nem? "

  Régebben már összeszedett 1-2 dolgot valaki, ime:

  "Felület: a windows 3.1-et idézi, ehhez képest nekem lassabb mint az office 2003 (leszámítva a betöltést az kb. ugyanolyan) mind a dialog box-ok a scroll, minden. Egy 900 k-s mso dokumentumot majd 20mp-ig "importált", kiváncsi leszek majd mit csinál egy igazán komoly doksival.
  Csak a "word"-öt néztem táblázatkezelőt majd legközelebb.

  Elsőre a körlevelet akartam kipróbálni, odbc mssql 2000 sp3-hoz kapcsolódás, kapcsolat létrejön, ellenőrzése helyes, táblákat behozza, mezőhozzárendelése, OK-t nyomok, erre kapok egy invalid cursor state-et (default install nortwind db customers tábla) leokézom, erre elszáll az egész, bug reporter becsukódik...
  (ezután helyreállítás jól működik visszahozza a körleveles doksit a mezőkkel, persze adatok sehol.)

  Amik hiányoznak/nem találtam:
  - (szabvány) korrektúra
  - cimkekezelés, körleveles cimkekezelés
  - dokumentum egyesítés
  - formázás felfedés
  - többszörös vágólap
  - dokumentumtérkép
  - miniatűrök
  - egyedi élőfej
  - kivonatoló
  - autojavítás nem visszavonható helyből, be kell mászni a beállítások mélyére, akkor is, ha csak éppen abban az egy esetben nem kéne pl. mondat eleji nagybetűt csinálni. mso-ban kurzor fölévisz és visszavon)
  - nem szabályozható az elválasztás (zónafigyelés, ismétlődő elválasztás stb)
  - nincs kézi elválasztás
  - angol volt a help
  - szabályozható dokumentumvédelem
  - makrok sokkal bonyolultabbak, ami ms-oban 2 sor az itt 5-6, ezt még nem néztem át tüzetesebben, nagyon kiváncsi leszek, hogy fogok elérni COM objektumokat netán .net-et, címtárat, hogyan fogok word-ből excel vezérelni stb-stb ha lesz időm visszatérek rá.

  Így hirtelen ennyi, az összképem, hogy az oo ma egy játékszer, nem éri el egy 6.0-s word tudását sem, a felhasználói felülete csapnivaló.

  De. Hogy, ha ez valakinek elég, hát használja egészséggel és örüljön, hogy nem kell mso-ra költeni. Én is örülnék a munkahelyem is örülne, ha nem kéne, de sajnos egy ilyen szintű office alkalmazás szóba sem jöhet nálunk.

  (és persze az igazán komoly együttműködési szolgáltatásokat - sharepoint portal, STWS együttműködés, rights management - nem is említettem, mert minek) "

  Ezt még ki lehet egészíteni a COM alapú elérés/automatizálás szánalmas szintjével az oo-ban, a .net alapú programozás, makrózás teljes hiányával, az fileszintű inkompatibilitással és még ezer más dologgal.

  És ez ugye még csak a szövegszerkesztő volt, hol van még a többi komponens, főleg amik nem is léteznek oo-ban (outlook, onenote, infopath)

  Maradjunk annyiban, hogy aki komoly feladtra használja, annak az oo csak egy játékszer, főleg, ha team-ben dolgozik valamin. Nagyon is reális az a majd 10 éves kullogása az oo-nak az ms office mögött, a 2007-es office megjelenésével ez a szakadék csak tovább nő.