peachman#58179
Látom egy oldalról másoltad a szöveget. De tudomásom szerint picit hibásan, ill. félreérthetően van magyarázva, hogy mi is az az aperture size.
Ahogy én tudom:
Maga az "aperture" szó rekeszt jelent. A processzor amikor küldene valami adatot a VGA-nak, hogy kiszámolni és tessék megjeleníteni, nem tudja közvetlenül a VGA memójába tenni. Kiteszi hát a rendszer memóriába. Ez az aperture. Idáig egyet is értek az oldallal. Viszont az a baj, hogy a VGA az egyébként is lassabb rendszer RAM-ot borzasztó lassan éri el. A VGA a rendszer RAM-ból kizárólag a BIOS-ban beállított aperture méretű blokkok formályában képes olvasni. Ez azt jelenti, ha kitesz a CPU oda egy gyengébb játéknál mondjuk 6MB polygon és 20MB texturát, ha ha 128MB az aperture akkor is annyit fog beolvasni és értelmezni. De minek!!! És itt nem értek már egyet az oldallal. A lehető legalacsonyabb értékre kell állítani, hogy ne olvasson felesleges adatot. De! Ha túl alacsony akkor többszőr kell olvasnia. De még mindíg jobb mondjuk 2x 16MB-ot beolvasni, mint 1x128-at, de 3/4-ét feleslegesen.
A lényeg! Az aperture nem a VGA RAM kiterjesztése, hanem egy köztes terület a VGA és a CPU között, amit az északi híd kezel 8x sebességgel (AGP 8x).
Akinek gyors VGA-ja és 8x AGP van emelheti ezt az értéket, de akinek lassab az vegye alacsonyra!
Na, én így emlékszem a dolgokra. Rég volt már, a tévedés jogát fentartom!