-
Sokféle baj, és "baj" történhet. Hosszú történet jön.
Öcsémnek kb 1 éves jogsija volt, reggel elment dolgozni. Golf II. Kora délután szól a telcsim, -Hé gyere, Összetörtek az Auchan parkolójában. Ezerrel repültem. Oda is érek, Öcskös ment 30-al, parkolóhelyet keresett, jobbról telibekapta egy csaj, valami "tank"-al, totálkár. Testvéremen egy karcolás se...
Biztosító fizetett, de sajnos kocsit nem tudott venni, mert az átiratás, és egyébb költségek miatt közel sem volt elég pénze. Faterom épp nem használta a kocsiját, Egy Mitsubishi Galant, 2.0, 16 szelep, aktív futómű, a futőmű beálitásaihoz alkalmazkodó motorvezérlés, 6,7 mp / 100Km/h... Egy vadállat a kocsi, igaz, már öreg...
Öcskös pincér, korán kezd, későn végez, így hagyta, hogy Ő használja. Fél év után a kocs tönkrement. Ugyanis öcskös, a külső vácin járt haza, késő éjjel... Persze, hogy nyomta neki, mint a megveszekedett, ráadásul a kollégáknak is meg kelett mutatni, mit tud a kocsi, stb...
Nem panaszként mondom a dolgot, de egy lengéscsillapító 120000, és kellett 4, úgy Computer, új motor... (jó azt találtunk osztrákiában, nem kelett a japcsiktól rendelni....) Kb 6-700000 forint volt a szervíz, amit 2-3 évvel még el lehetett volna tolni, csak ugye, egy ilyen kocsinak ugye az igénybevétel, már túl intenzív volt. Öszintén megmondom, ha az autónak nincsen érzelmi értéke számunkra, roncstelep... Fele annyit ér ugyanis az autó, mint amibe a javítása van....
És nem más történt, csak egy tapasztalatlan sofőr kezébe került. Hozzáteszem, öcsém is, én is jóformán az autóban nőttünk fel, gyerekkorunk óta autós-ember az apám, 8-10 éves korunk óta tanulgatjuk a vezetést.... Egész nyáron mentünk vele, iskolaszünetben, (Azért a fekete volgának megvolt a maga feelingje a rendszerváltás előtt) és ha olyan helyen jártunk, akkor megkaptuk a volánt... (parkolással nincs is gond... pár óra a volgával, letűzött póznák közé betolat, beparkol, kiáll, elölről... ha nem állok be egyből egy parkolóhelyre, hanem igazítani kell, mai napig elszégyellem magam...)
Szóval, ez a dolog összetett. Az észbe nem csak az tartozik, hogy ésszel vezessek, hanem az is, hogy a képességünkhöz mérten válasszuk a járgányt! Jó példa erre akár a sziget is... Hány A katos verdával száguldozó ökröt látni, 2km-enként felkenődni valamire?
Remélem, így érthetőbb voltam, és azt is érezni, hogy nem észt-osztani, vagy kötekedni akartam!