dez#74
Nézd, lehet nézni az éremnek csak az egyik oldalát, vagy csak a másikat. De valójában mindkét oldalon van valami, szerintem ez nem kérdés. Az OFP nem a legjobb példa erre, mert ott már extremitásokról van szó, nem csak egyszerűen arról, hogy a fullos, úgy mint hiánytalan grafika (mégcsak nem is aa+af-fel) néha as low as 15 fps-ekkel megy az aktuális csúcskártyán. De még ha 30-cal megy (átlagban, ami adott esetben 10), az sem túl sok. És az átlagos kártyákon csak ilyen 800x600-ban megy értelmes sebességgel, butított grafikával. Azaz erős túlméretezésről van szó. Ne mondja senki, hogy ebben nincs benne az állandó hw-upgrade stimulálása, azaz egy százmilliós üzlet életbentartása. Ez nem minden szempontból rossz, mert fejlődés van, csak már kezdik túlzásba vinni. És emiatt egyre több felhasználó zúgolódik, mert állandó hiányérzete van.
Most kérdezhetnéd, hogy akkor ne csináljanak egyre jobban kinéző jétékokat? Én erre azt felelném, hogy az újabb kártyák az alap dolgokban is sokkal gyorsabbak, és többnyire az új featúrékat is megfelelő sebességgel tudják (persze van 1-2 kivétel). Tehát lenne tere a látványosság növelésének. De ez az olyan szintű túlméretezés, hogy valami még a köv. csúcskártyán sem fut igazán jól, ez már túlzás.
Szerintem részben ezért fordulnak el sokan a PC-től, a konzolok felé. Persze a chipgyártók ott is ott vannak, nekik ez kisebb veszteség...