• Lucy in the Sky
    Hali!

Nem tudom mennyire lehet általános jelenség, illetve mennyire tűnik fel másnak, csendesebb hdd-vel: bármilyen változás történik a képernyőn, legyen az egy ablak drag/resize, vagy itt a böngészőben scrollozás egérrel, akár egy mezei flash banner, a hdd a képfrissítési frekvenciának megfelelő gyakorisággal cirreg, mintha folyamatosan screenshotokat mentene. Hülyén hangzik, tudom. Egyértelműen a képernyővel van összefüggésben, pl. ha a böngészőben fut egy mozgó flash, hallani a hangot, de ha nyomok pár pgdown-t hogy ne látsszon, abbamarad... Ha pl. a flash épp nem mozog, szintén csönd van. Ahogy ezt írom, és lenyomva tartott kurzorgombbal közlekedek a szövegben, szintén hallom minden egyes karakternél a key repeat rate frekijével. Mintha valami leharcolt elektromos írógépen dolgoznék...

Tehát ~60 disk access / sec alapjáraton, úgy hogy semmit nem csinálok, az egy dolog hogy zajos és zavaró, de ami igazán aggaszt, hogy ez nyilvánvalóan nem tesz jót a fejmozgató mechanikának, gyanítom durván megrövidíti a vinyó élettartamát. A gépben van 8GB RAM, alig fut valami, szóval nem swap, ilyen alapvető lehetőségek eleve kizárva.

Hetek óta keresgélek a neten, hiába. Gondoltam arra h a taskbar mouseoverre felugró thumbnailjeit mentegeti, de ez pont annyira logikátlan és érthetetlen volna mint maga a tény, hogy normális esetben kizárólag RAM hozzáférést igénylő műveletekkel miért terheli a háttértárat.

A hdd egy Seagate ST2000DM001-es, fórumokon sokan panaszkodnak a hangja miatt (olyan mátrixnyomtató feeling), tehát ez gyárilag így sikerült - ez azért fontos, mert könnyen lehet h minden win7 alatt ugyanez történik, csak a legtöbb esetben (halk hdd-vel) észrevétlen marad. Nem tudom más gépen ellenőrizni, a hddled ilyenkor nem mutat aktivitást nálam, így szvsz. más gépen sem, gondolom olyan rövid impulzusokat kap csak amit egyszerűen nem lát az emberi szem.
    Szándékosan ilyen ez (szoftveres avultatás?!), vagy sikerült valami kókány win7 verziót beszereznem, netán "gyárilag" vírusosan? Már ilyen hülyeségek jutnak eszembe, őszintén szólva tanácstalan vagyok...

Ja, első körben a taskbar thumbnail ficsör kikapcsolásával kéne kezdenem, de még ennek a mikéntjére se jöttem rá (gpedit-ben "turn off taskbar thumbnails" enabled, reboot és persze semmi változás, registry-t is átírtam a neten talált info alapján, szintén semmi eredmény...). Persze már abban sem vok biztos hogy van-e egyáltalán értelme, lehet hogy csak a megjelenítését tudom tiltani, és a háttérben ugyanúgy csinálná a hülyeségét tovább. Vagy totál tévúton járok, és semmi köze a kettőnek egymáshoz?

Bárkinek bármi ötlete v. tapasztalata ezzel kapcsolatban?