Egy igen érdekes kérdéssel fordulok felétek. Isemrősömnek összedobtunk egy gépet, benne egy fain 128 GB-s Adata SSD-vel. Én telepítettem a gépet, méghozzá úgy, hogy a vezérlő AHCI-re volt állítva, és minden fain volt. Aztán pár hónap alatt megpusztult az ASUS alaplap, és gariba egy Gigabyte-ra (GIGABYTE GA-890GPA-UD3H ) cseréltettük.
Ezután már nem én telepítettem, hanem a gép tulaja, ő viszont nem állította AHCI módra a vezérlőt, és a vinyó 7,4 helyet csak 7,0-t kapott windows élményindexen.
Erre mikor kiderült, hogy nincs bekapcsolva az AHCI a bioszban, én megtettem ezt.
Ekkor a win7 nem akart elindulni(eredeti lemez). Felajánlotta a normál indítást, ami után rögtön újraindul, vagy a javítást, ez esetben telepíteni próbál valamit, amit nem sikerül neki, és ez után indul újra.
Nah ez eddig még nem lenne tragédia, gondoltam akkor újrainstall DEEEE
itt jött a bibi.
Amikor ugyanis AHCI módban van a vezérlő, a gép a DVD írót sem látja, és hiába van benne a window7 lemez, és hiába van beállítva hogy a first, second, és third boot bevice is a DVD rom legyen, egyszerűen azt se veszi észre, hogy van benne DVD író, és ugrik rögtön a windows loading képernyőre, aholis ismét jelentkezik a már említett újraindulós játék.
Egy szó mint száz, ahogy hogy működjön az AHCI kéne egy újrainstall, de míg az AHCI be van lőve, nem lát DVD írót, ergó nem tok újratelepíteni.
Ez szerintetek miért van, és hogy a nyavalyába tudnám ezt kiküszöbölni, mert biza nagyon kellene ám az a trim.