• TheLostOne
    Hi!

Lenne egy igen komoly problémám, amire egyszerűen 3-4 éve nem találok megoldást, és minden egyes Windows Vista és 7 verzióban fent áll a Vista Beta 2 óta.

A jelenség nagyon egyszerű: minden hardware-es 3D gyorsítást használó alkalmazás minimum 30%, de sokszor 50-60% teljesítménycsökkenést produkál Windows XP-hez képest (természetesen frames/second-ben mérve, VSync minden esetben száműzve jó messzire).

A gépem nem egy mai darab, de XP alatt még játszhatóan futnak rajta az elmúlt évek komolyabb játékai is, viszont Vista/7 alatt már egy 4-6 éves játék is élvezhetetlenül fut.

Konkrétan egy i915 chipsetes ASUS alaplapom van, benne egy Intel Pentium 4 Prescott-2M 640HT 3.2GHz proci, most éppen 3.73GHz-re húzva, 2GB 800-as DDR2, ami így 640MHz-en fut dual channelben, és egy GF7950 GT 512MB GDDR3 VRAM-al alap órajeleken.

Próbáltam vagy 30 féle Post-XP Windowst, 32 és 64 biteseket, Beta, RC, RTM verziókat, Vista Beta 1 alatt még minden OK volt, Beta 2 óta viszont minden verzióban fent áll a hiba.

VGA driverek közűl meg vagy 50-et legalább, WHQL verzióktól kezdve Betakon át Quadro-khoz készült verziókig mindent, a különbség alig érezhető volt.

Letiltottam már a HTT-t, XD bitet, SpeedStep-et, mindent amit csak le lehet a BIOS-ban, próbálkoztam 1000 féle driver tweakkel, letiltottam az Aero effektusokat, de egyszerűen semmi, és csak semmi.

Egyszerűen nincs már ötletem, de nem hiszem, hogy a probléma csak nálam áll fent az egész világon(eddig akárkit kérdeztem max 10% teljesítménycsökkenésről számolt be XP-hez képest, sőt sokan teljesítménynövekedésről még az enyémnél régebbi gépeken is, a google meg minden csak nem a barátom, mert egyetlen keresőkifejezésre sem sikerült még az évek alatt semmi érdemlegeset találnia a probléma tekintetében).

Bevallom őszintén eddig sem haltam bele, hogy nem Win7-et használok, és ezek után sem fogok, de egyszerűen már nem hagy nyugodni a dolog, nem vagyok képes elfogadni hogy programozó létemre kifogjon rajtam egy ilyen dolog, amikor havi szinten szoktam közeli ismerősök agyhalálban szenvedő számítógépeit néhány gombnyomással visszahozni a túlvilágból szinte "gyári állapotba" mindenféle adatvesztés nélkül, legyen szó akármilyen HW-ról és OS-ről. Erre itt az én gépem, ami meg akármit csinálok rokkantnyugdíjasként viselkedik egy újabb OS láttán...

Ha van valami ötletetek vagy hallottatok hasonló problémáról plz írjatok, mert azt nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy ennyire gyenge a gépem, XP alatt veri az összes haver Core2 alapú(Pentium DualCore) csodalaptopjait játékteljesítményben(LAN Party-n fel tudnának robbanni az irigységtől :D), persze az egykori high-end VGA-m miatt tudom, de pont ezért nem kéne Windows 6+ alatt sem gyengélkednie, hiába őskövület mai szemmel a procim, ekkora hatalmas teljesítménykülönbség egyszerűen elképzelhetetlen, főleg hogy mindenki állítja jól optimalitált OS a Win 6/7, csak RAM kell neki az meg ott van 2GB...