• NEXUS6
    #228
    A NASA lehet, hogy egy töketlen banda, de rajtuk kívül nincs senki, akik a témával ilyen szinten foglalkozna.

    Ahhoz, hogy a civil űripar valóban beinduljon rengeteg befektetésre lenne szükség.
    A helyzet hasonló ahhoz, ami a '30-as évek végén a nukleáris "ipart" jellemezte. Sokan vallották hogy ha lehetséges is a nukleáris energia termelés, akkor sem fogja senki sem tudni megcsinálni, mert a technológia kifejlesztése túl sok tőkét kívánna, amit senki nem előlegezne meg.
    Ehhez kellett egy háború, és az hogy a nukleáris fegyverek a politikusok kedvenc csodafegyverévé váltak.

    Az űrutazás hasonlóan alakult, ha az oroszok és az USA nem csináltak volna belőle presztizskérdést, sehol sem lenne. Így eljutottunk ugyan az űr határáig kitűztük a zászlót, majd 30 évig szinte semmi nem történt!

    Ahhoz, hogy túristaként viszonylag sok ember kijuthasson az űrba, egy olcsó sokszemélyes járműre lenne szükség. Egy ilyen kifejlesztése legalább 10 év.
    Az Orosz Klipper jó próbálkozásnak tűnik, de egyrészt ez is egy állami vállakozás, másrészt csak egy többször feljasználhaztó kabin, ami akkor lenne igazán jó, ha egy töbször felhasználható szállító rendszerhez kapcsolódna. Erről nem sokat lehet hallani, vannak rá próbálkozások az oroszoknál is, de legalább 10 év mire lesz belőle valami.

    A katasztrófa elkezdődött, és geológiai értelemben roppant gyorsan zajlik! A klímaváltozás csak egy dolog, a környeztet nagyon sokféleképpen szennyezzük/alakítjuk. A gond az hogy hiányzik belőlünk a tudatosság. Bár ebből a szempontból Európa és Japán viszonylag jól áll, de ez egy globális probléma.