• Komolytalan
    Jó, akkor átfogalmazom: úgy néz ki, hogy az elmúlt 20 évben többel csökkent a sarki jégmezők területe, mint az azt megelőző 5000 évben. Így már nincs benne jégkorszak. Jégkorszakban persze nőtt, de mikor nem volt jégkorszak, akkor se olvadt el. Ezt pl onnan tudjuk, hogy a több kb vastag jégtakarókan benne vannak az előző jégkorszaki jégrétegek is (tehát nem olvadtak el). Persze a jégmező széléről mindig is mosott le valamennyit az óceán, viszont ennyit mint most ennyit nem, az tuti. Az utóbbi 20 évben kib.szott sok jég elolvadt. Van 20 évvel ezelőtti műholdkép, meg van aktuális, a területek összehasonlíthatóak, kevesebb x%-al. Ez tény, ez nem duma, meg elmélet. Ha ez 5000 éve ez lenne a tendencia, akkor 5000 éve totál jég alatt kellett volna lennie a föld egész területének (lehet hogy még 1000 évre is ez jönne ki extrapolálva). És ez csak sima extrapoláció, nincs benne az, hogy az adott területen magasabb átlaghőmérséklet gyorsabb jégolvadást eredményezne. Viszont azt tudjuk, hogy afrikát pár 100 éve is megkerülték, sőt jeges tengeren is vannak már jó rég egész évben jégmentes kikötők. Ebből jön a következtetés, hogy a jégolvadás üteme nem lehetett ilyen gyors mint most, hanem jelentősen felgyorsult. Mennyivel, mi lesz belőle - ezekről nincs pontos adat, csak olyan becslések, amilyeneket te vagy én is mondhatnánk, ha a hasunkra ütnénk. Az, hogy most valaki azt mondta, hogy ez 1000 évig is eltartHAT, az végülis kb annyit jelent, hogy én is megnyerhetem az ötöst a lottón a hétvégén (pláne ha feladok addig szelvényt). Feltételes mód, 0 alappal. Én meg mondhatom hogy 50 év alatt lejátszódHAT a folyamat (mondják ezt is sokan, csak nincs annyi befolyásuk a médiára). 1:1. A valóság az, hogy egyik félnek sincs lövése arról, hogy mikor mi várható, mert nincs rá se számítási modell, se megbízható adatok a régi időkből (csak nagyon áttételes, pl anktarktisz jég szerkezet), se számítási kapacitás jelenleg, hogy kiszámolják.