mrgenya#73
énis a bme-re járok, és mivel felvettek még a 'klasszikus' rendszerbe, de én technikusi miatt halasztottam 2 félévet, egyszer csak levélben kaptam, h bsc-s leszek. akkor még azt sem tudtam, h mit jelentenek ezek a betűk, mostanra viszont egész sok információt szedtem össze erről a képzésről, amiben tanulok. az egyik alaptárgy, a matek, a korábbi egyetemi (B) szintről átkerült a főiskolai (A) szintre, bár állítólag inkább a két szint között áll meg az egész, a könyebb felé hajolva. a tantervet nézegetve és összehasonlítva a korábbi rendszerrel, érdekes dolgok derülnek ki. lesz olyan tantárgy, h dinamika. ennek az alapja a kinematika, melyet haverom 3. félévben a 'klasszikus' képzésben tanult, és keményen megszenvedett vele. bsc-nél a kinematika kimarad, csak dinamika. ha a kinematika elég nehéz, akkor az alapok nélkül a dinamikát hogyan fogjuk megérteni? korábban csak egy félév mikroökonómia volt a tantervben, most egy féléven belül mikro- és makroökonómia, amivel szenvedni kell.
mellesleg bármilyen hivatalos diagramot, v leírást nézünk, azt láthatjuk, h a bsc képzés végén a bsc diploma a 'klasszikus' főiskolai diploma szintjénél valamivem magasabban van, mégiscsak fél évvel tovább kell szenvedni vele.
a kreditrendszerben korábban az állam 40-50 kreditet szponzorált pluszba, ezt most lecsökkentette 20-ra. nincs pénz erre sem, vagy mindenkit, akinek kevés a pénze, rá akarnak kényszeríteni a tanulásra?
azért is jelöltem meg a bme-t, mert jó, neves iskola, melynek diplomája talán többet ér, mint jónéhány másik egyetemé, valamint a rengeteg szakosodási lehetőség miatt. erre azt kaptam, h körülbelül harmadára csökkentették a szakosodási lehetőségek számát, valamint 3 és fél éves képzés után, ha lediplomáztam, felvételizhetek az msc képzésre, és ha nem kerülök be a keretbe, akkor meg fizethetem az egyetemi tanulmányaimat!
nos, köszönöm, ebből nem kérek, de tudom, már nincs visszaút. ha valakinek van vmi tippe azzal kapcsolatban, hogy én mit nyertem a bsc bevezetésével, kérem ossza meg velem!