• kukacos
    #111
    Nem elhamarkodott következtetés volt, hanem a szövegedből ez következett (tehát a szöveg a hibás, nem a következtetés). De látom, finomodik az álláspontod... :)

    Akkor megkérdezném: továbbra is fenntartod #87-beli állításod, miszerint "pillanatnyilag nem latom a szuksegesseget" az ilyen elméleteknek, illetve "nem kell semmifele rendkivuli elmelethez nyulnunk, hiszen egeszen bizonyos, hogy jocskan van nem lathato tomeg"?

    Én kizárólag ezzel nem értettem egyet, a #110-ben szereplő többivel természetesen egyetértek, de nem is a fentieket védelmezed. Két olyan megjegyzésed volt, amiből következtetni lehet arra, mit is helytelenítesz:

    "nem szabad állítani/sugallni, hogy ezekután "nincs szüksége a szintén megmagyarázhatatlannak tűnő sötét anyagra"."

    - itt nyilván az elmélet arra vonatkozik, hogy megmagyarázza a maradék 96%-ot. Senki sem állította, hogy egyáltalán nincs sötét anyag az Univerzumban.

    "nem szabad abszolutizálni sem a magyarázatainkat, sem a hiányukat"

    - nem tudom, mit értesz egy magyarázat hiányának abszolutizálásán.

    "meglehetősen ad hoc jellegűek a változtatások"

    Az STVG kvantummechanikai érveléssel hozza be az új paramétereket, szóval nem teljesen arról van szó, hogy betesznek egy új paramétert. Nem ismerem a matematikai részleteket, nyilván kell feltételezésekkel éljenek, különben már Stockholmban lennének, szóval addig persze az ilyen elméleteket kicsit tupírozott többparaméteres rendszerek. De ha például a feltevéseikből részecskefizikai állandókból levezethetővé válna a kozmológiai állandó, máris szuper elmélettel állnánk szemben. Adjunk nekik egy esélyt.