Elegáns Univerzum - húrelmélet és a többi vad elképzelés. Lehet-e...?
  • Irasidus
    #249
    A galaktikus dinamika más mint a tömegközponttal számolt naprendszer esetében. A Nap nem egy égitest körül kering, hanem sok milliárd égitest együttes gravitációs hatása tartja a pályáján, azaz galaxis gravitációs terében kering. Egyszerűsítve, ha nagyobb a tömeg (sok milliárd égitest) nagyobb a gravitáció, és így természetesen a gravitáció is erősebb, és persze távolabbra hat mint egyetlen égitest esetében. A galaxishalmazok esetében is ugyanez a helyzet, egy galaxis jóval súlyosabb - azaz erősebb gravitációja van mint egy csillagnak - így nyilván messzebbre és nagyobb égitestcsoportokra is hat. Nincs itt hiba, csak ha nagyobb dologról beszélsz nagyobb a gravitáció. Azért talán ez logikus, ha nagyságrendet növeled, akkor nő az erő mértéke is, ok!?

    "Csak egy bizonyos érték alatt képtelenek vagyunk mérni.. egyrészt a technológiai korlátok miatt.. másrészt a kvantum mechanika miatt."

    Talán hallatod azt a kifejezést, hogy hatás-ellenhatás, ha az ellenhatás nagyobb mint hatás, nincs elmozdulás - ha nincs elmozdulás akkor nincs mit mérni, mert nincs hatása.

    "a gravitációs hullámokat is tudjuk érzékelni.. akár lehetnek több száz millió fényév távolságra is..
    tudjuk mérni az általuk okozott térgörbületet.. "

    A gravitációs hullámok a téridőnek a megnyúlása megrövidülése, ezeket a hullámokat a gravitációs mezők keltik, és amin áthaladnak ott a távolságokat rövidítik illetve nyújtják meg. Ne keverd össze a gravitációval, légyszi...

    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.07.13. 22:22:35