Elegáns Univerzum - húrelmélet és a többi vad elképzelés. Lehet-e...?
  • Irasidus
    #243
    "miaz hogy helyi erők? nyilvánvalóan a kentaur rendszerben lévő bolygók az ottani csillag felé zuhannak.. ...
    "így van a távolság négyzetével csökken.. de vajon elérhető így a nulla? a másik az.. hogy úgy tűnik nincs olyan hogy nulla a fizikában.. planck állandó van.. planck hossz, planck idő.. és egyébb származékai"

    Pontosan ezt jelenti, az Alfa Centauri közelében ha léteznek bolygók, akkor a csillag sokkal erősebb gravitációt fejt ki, mint a távoli Nap. Az erő azt jelenti, hogy két test közti kölcsönhatás eredményeként a testeknek megváltozhat az alakja vagy a mozgásállapota.Ez lehet gravitációs, impulzus, mágneses, árapály, súrlódás, sugárnyomás, és még számtalan egyéb erő. Nem kell a helyi szót túlmisztifikálni, azt jelenti ami itt helyben van, aminek tényleges van hatása. Így érthető mondón, csak elméletileg nem nulla gravitáció, de gyakorlatilag nulla, mivel egy bizonyos távolságon túl már más erők erősebbek, és így nincs hatása, mivel az Alfa Centauri semmiben nem változtatja meg a Nap mozgásállapotát, ahhoz nagyobbnak kell lennie a gravitációnak, mint a Nap pekuliáris sebességének.

    "viszont ha eltűnne mondjuk az a csillag .. vele együtt a tömege is.. akkor egy kicsit megváltozna a föld és az egész naprendszer pályája is..talán nem mérhető szinten.. de elméletileg
    úgy tudom a gravitációnak nincs távolsági limitje.."

    Nem. Nincs ilyen szoros viszony a két csillagrendszer között, a Nap pekuliáris sebessége nagyobb mint a szomszédos csillag gravitációja. A Nap lendülete is egy erő. A gravitáció elméletileg végtelen, gyakorlatilag nem, erre utaltam fent.