• dez
    "(Tudtommal nem igazán szoktak otthon SQL adatbázishegyeket mozgatni és több 100 giga ramot a gépb nyomni. Másban meg nincs előnye.)"

Ez tévedés. Nem csak a címbitekből lett több, hanem a belső regiszterek többsége is 64 bites lett, ráadásul jóval több általános felhasználású regiszter lett! Persze az integer műveletek is 64 bitesek lettek (a floatok eddig is azok voltak), így bizonyos számítások, műveletek kevesebb utasításból megoldhatók. Persze nem túl sűrün dolgozik az ember 64 bites integerekkel, de a több regiszter önmagában is sebességnövelő hatású (kevesebbszer kell hozzáférni a cache-ekhez, vagy épp a memóriához) - feltéve, ha a fordító ezt megfelelően kihasználja.

"Ha annyira jó a 64 bit, akkor hogy lehet az XP 64 bites verzióján lassabb a legtöbb hétköznapi alkalmazás és játék (még az is, ami át lett írva már 64 bitre)?"

Nem tudom, mitől van ez - valamit elszúrtak, vagy még nem oldottak meg... Mellesleg én ellenkező eredményeket láttam (az ugyanolyan gyors és a 30-40%-os gyorsulás között szóródtak).