• Landren
    A kérdésedre így lehetne válaszolni: vegyél egy boljlis botot, meg egy bojlis orsót hozzá.
    Valójában ez nem ennyire egyszerű. Első kérdés, és legfontosabb, hogy mennyit szánsz rá?
    Aztán jönnek azok a kérdések, hogy milyen vizen akarsz horgászni? Akadós nem akadós? A csalit behúzod, vagy dobással akarod bejuttatni? Ha dobod, akkor milyen távolságra szeretnél horgászni?

Amit én javasolnék így látatlanban, ha nem akarsz 100m feletti távolságban horgászni, akkor elég a 3,60-as bot is, ha viszont 110-120m-re is elszeretnél dobni, akkor kell a 3,90-es bot. A 2 részes botoknak jobb a karakterisztikája, viszont szállítás szempontjából problémásak tudnak lenni. Ha nem párban veszed, csak ki szeretnéd próbálni a bojlizást, akkor lehet 3 részes is, azok is jók azért. 12k környékén, már lehet használhatókat kapni. Én 2,75lbs - 3,5lbs dobósúlyú botok küzül választanék függően, hogy milyen helyen akarsz horgászni, de kezdetnek lehet egy 3lbs -s, az a középút. Nem túl lágy, és még nem is túl kemény. 80-90g súlyal, 30-as zsinórral lehet 100m felettieket dobni vele gond nélkül.

Orsóknál a távdobó, vagy a nyeletőfékes verziókban kell gondolkodni. A legtöbb távdobó egyben nyeletőfékes is, de vannak kivételek. Nem kötelező a nyeletőfék, de kényelmi szempontból mindenképpen előnyösebb. A lényeg, hogy jó fékrendszere legyen, és azért 50-es méretnél általában nagyobbat szoktak erre a célra használni, de itt is előjön, hogy milyen vízre kell... Az olcsób, 8-15k-s orsókat vásárláskor nézd át alaposan, mert nagyon sok hibás van köztük. Itt az olyan hibákra gondolok, mint pl. hogy a tengely el van hajolva picit, ilyenkor nem egyenletesen forog a dob, hanem vannak pontok ahol megszorul. Ezt felső, és alsó dobállásnál is nézd meg mindeképpen. Ha szorul kérj másikat, van hogy csak a 3.-4. lesz jó. :(

Damilak: 28-35 ig, attól vastagabb felesleges szerintem.
    Súly: 70-90g semmiképpen ne legyen ólom színű. 50m felett már célszerű önakasztósra csinálni a szereléket.
    Horog: 4-6 os, max. 2-es. hajszálelőkével kötve...

A Bojlira nem lehet tökéletes tippet adni, egyrészt mert lehet 3 napig megy az egyik íz, utána meg csak a másik íz. De ha olyan helyen akarsz horgászni, ahol a halak nem, vagy csak alig ismerik a bojlit, ott nehéz dolgod lesz, bármennyire jó is egyébként a bojli.
    Általánosságban elmondható azért, hogy a hidegebb és a felelegedő vízben az édes, a már meleg víznél pedig a bűdösebb(halas) bojlik működnek, és vannak a fűszeres jellegűek, azokkal is lehet próbálkozni. Persze ez is szinte vizenként változik.
    Annyit hozzátennék még, hogy ha rövidebb idő alatt szeretnél eredményt elérni, és nem cél, hogy rekordlistás pontyokat fogj, akkor érdemesebb pelletet használni. Gyorsabban oldódig, hamarabb fejti ki a csalogató hatását. Létezik már az is sokféle ízben és méretben.

Ha konkrét gyártóról van szó, akkor én a Dynamite Baits termékeit ajánlanám, igaz nem olcsó, de nagyon jó minőségű, én jó eredményeket értem már el velük.
    Egy dolog viszont tény, csodacsali nincs, ezért ha minnél több félét ki tudsz próbálni egy horgászat során, annál nagyob esélyed lesz, hogy megtaláld az éppen akkor nekik tetsző csalit.

A tájékoztatás nem teljeskörű, de remélem azért segítettem valamit. :)