2058
  • Landren
    Ezt a részt nem igazán értem: "Sajnálom a hozzászólás terjedelmét"

Mit sajnálsz rajta? A magam nevében, de szerintem a többiekében is nyugodtan mondhatom, hogy szívesen olvasunk itt bármekkora terjedelmű írást, ami a horgászélményekkel kapcsolatos.
    Azt persze sajnálom, hogy lemaradtak a halaid, de a horgászat már csak ilyen. Legközelebb nagyobb szerencséd lesz.

Egyébként az első halat kb. hova sorolnád? Mekkora lehetett szerinted?
  • L3vi
    A mai napon pár horgászattal eltöltött óra alatt annyi esemény történ velem, hogy úgy gondoltam megosztom a fórumozó közönséggel...

A helyszínre érve szomorúan tapasztaltam az előző napi vízállás változását. ( a vízszint emelkedett, a víz jóval zavarosabb lett)

Úgy döntöttem, hogy a amíg elfoglalom magam a keszegekre, paducokra való úsztatással berakok egy finom fenekező szerelést sajttal, a márnákat célozva.Fél óra horgászás után a sajtra kapás jött amit akasztottam is. És ekkor hatalmas erővel találtam magam szemben.
    Az első és egyben utolsó kirohanásból egyből éreztem hogy nem a célhal vette fel a csalit.
    A hal egy lendülettel körülbelül 30-40 métert úszott folyással szemben egyhuzamban, fékezhetetlenül. Szerencsére akadók csak az ellenkező irányban voltak így nyugodtan elkezdhettem dolgozni a hal visszafordításán. Sajnos nem az akadóktól kellett volna félnem....
    Az első visszafordítási kísérletre a hal lemaradt...
    Mikor a szerelék partra került, a horog feletti szakadást megvizsgálva találtam egy zsinórhibát, aminek a szakadást köszönhettem.(Ilyenkor jön rá az ember , hogy jobb ha rászánja azt a pár percet horgászat előtt a zsinór megvizsgálására.

A történtek után úgy döntöttem jobb lesz ha a pár száz méterrel messzebb található köves részt dobálom meg körforgóval.

A pergetés jól kezdődött, pár kisebb domolykó után végre sikerült akasztanom már mérhető darabokat is. A szórakozást egyszer csak hirtelen egy hatalmas rávágás szakította meg. Apukámtól halottam , hogy ezen a részen van egy nagy önhal de nem számítottam rá hogy sikerül horogra csípnem, főleg hogy rabolni sem láttam.

A hal úgy látszik nem akarta megvárni amíg én rá pályázok így megkezdődhetett a nap második halának elvesztése.

Pár perces fárasztás után már úgy éreztem sikerrel szákolhatom a halat ,
    mikor megláttam először el se hittem, hogy mekkora (4-5 kg-ra saccoltam)
    De mikor még utolsó erejéből fordult egyet, és elindult egy akadó felé az ellentámadásomra a villantó kipattant a szájából.

A mai nap két kapitálisnak tűnő hal elvesztésével, és rengeteg tapasztalatszerzéssel telt.

Sajnálom a hozzászólás terjedelmét, de úgy éreztem meg kell osztanom.

• Landren
    Nyár végére tervbe van még egy 1 hetes túra, ezért mint lehetséges helyszínt leugrottam megnézni ezt a Széki tavat. Mivel én ide is bojlizni mennék, azért jó lett volna, ha találok valakit a bojlis helyeken, de nem volt szerencsém, épp nem bojlizott senki egyik helyen sem. Próbáltam beszélgetni a horgászó emberekkel, de valahogy nem voltak túl közlékenyek. A kérdéseimre adott egy szavas válaszaikkal tudomásomra hozták, hogy nem nagyon akarnak beszélni velem. Ez számomra kicsit furcsa volt, mert azért eddig azt tapasztaltam, hogy a horgászok többsége közvetlen, és szívesen beszélget, de itt ezek szerint nem így van. Sebaj. Beszélgettem a tógazdával, ő legalább segítőkész volt.

A tó felemás benyomást tett. Egyrészt szép környezetben található nagy víz, ez mindenképpen pozitívum, viszont ennek ellenére szinte az egész tó tele van egymáshoz nagyon közel stéggel és horgászhellyel. Ez már nem annyira tetszett, főleg mert a legtöbb hely előtt bóják is vannak letéve. "Merenyén jobbra 150 balra 80 méterre volt a legközelebbi hely, ez azért feledtette zsúfolt magántavak érzést." A halállományról nem sikerült túl sokat megtudnom, biztos vannak benne szép halak, de hogy mennyi, azt nem tudni. Sajnos az ilyen vizeken, nehezen lehet ellenőrizni a hallopást.

A helyek közül a 6-os hely volt a legszimpatikusabb. Valószínűleg nyár végén 1 hetet ott is el fogok tölteni.
  • Landren
    Sajnos eltelt a 8 nap amit merenyén tölthettem. :( Az idődjárás miatt 4 nap is volt amikor egyáltalán nem volt kapásom, de még így is sikerült 6 db 10+ osat fognom, köztük egy 16,10kg et is, ami új egyéni csúcsom pontyban. Szóval jó volt, jövőre ismét ellátogatok ha tehetem.
  • csaba4444
    helló mindenkinek
    akit érdekel egy jó magántó(fizetős 1300)vagy egy jó horgászbolt (Matula) az szóljon
  • hungary27
    köszi.
  • Firerock
    akkor a mosella matchbotos:D
  • hungary27
    terveim szerint spiccel fogok, úszós szerelékkel:D
  • Firerock
    kárászra pontyos etetőanyag kell
    én a Tímár mix féle ponty kárászt használom.Mivel fogsz horgászni?
    hogyha federrel akkor a mosellának a feederes etetőanyaga a legjobb
    én azt használom,bár picit drága(1000Ft) de nagyon intenzív ami egy 5órás horgászatnál jó lehet.én úgy szoktam hogy abba 3dl csonti+1konzerv kukorica
    jó horgászatot:D
  • hungary27
    még egy kis segítséget:D
    Versenyre megyek és nem tok választani hogy milyen etetőanyagot használjak. 5 órás verseny és kárászokra mennék...Milyen fajta kellene?
  • Landren
    Itt bizony a "Pontymatrac, sebfertőtlenítő, bojlis merítő és pontyzsák használata kötelező."
  • hungary27
    köszi mindkettőtöknek látom nagyon is értetek hozzá
    itt szeretnék horgászniSzéki-tó
  • Forrest Gump
    Jó kis összefoglaló! :)

hungary27

Ha olyan helyre mész horgászni, ahol kapitális egyedek is várhatóak, nem árt ha van nálad (sőt egyes helyeken megkövetelik a bojlisoktól)pontymatrac, szájfertőtlenítő, nagyméretű kímélő merítőszák ill pontyzsák.
    Nem egy olcsó mulatság a bojlis peca.:)
    Etetni is illik, ha eredményes szeretnél lenni, ráadásul nem mindenféle szemes dologgal, hanem azzal a bojlival amivel csalizni is fogsz, persze módjával.
    Ez attól is függ mennyi ídőt töltesz a parton.Ilyen 1 napos kiruccanás alatt ne várj csodákat a bojlitól. Több napos-hetes túrákon tudja igazán beváltani a hozzá fűzött reményeket.:)

Görbüljön! :)
  • Landren
    A kérdésedre így lehetne válaszolni: vegyél egy boljlis botot, meg egy bojlis orsót hozzá.
    Valójában ez nem ennyire egyszerű. Első kérdés, és legfontosabb, hogy mennyit szánsz rá?
    Aztán jönnek azok a kérdések, hogy milyen vizen akarsz horgászni? Akadós nem akadós? A csalit behúzod, vagy dobással akarod bejuttatni? Ha dobod, akkor milyen távolságra szeretnél horgászni?

Amit én javasolnék így látatlanban, ha nem akarsz 100m feletti távolságban horgászni, akkor elég a 3,60-as bot is, ha viszont 110-120m-re is elszeretnél dobni, akkor kell a 3,90-es bot. A 2 részes botoknak jobb a karakterisztikája, viszont szállítás szempontjából problémásak tudnak lenni. Ha nem párban veszed, csak ki szeretnéd próbálni a bojlizást, akkor lehet 3 részes is, azok is jók azért. 12k környékén, már lehet használhatókat kapni. Én 2,75lbs - 3,5lbs dobósúlyú botok küzül választanék függően, hogy milyen helyen akarsz horgászni, de kezdetnek lehet egy 3lbs -s, az a középút. Nem túl lágy, és még nem is túl kemény. 80-90g súlyal, 30-as zsinórral lehet 100m felettieket dobni vele gond nélkül.

Orsóknál a távdobó, vagy a nyeletőfékes verziókban kell gondolkodni. A legtöbb távdobó egyben nyeletőfékes is, de vannak kivételek. Nem kötelező a nyeletőfék, de kényelmi szempontból mindenképpen előnyösebb. A lényeg, hogy jó fékrendszere legyen, és azért 50-es méretnél általában nagyobbat szoktak erre a célra használni, de itt is előjön, hogy milyen vízre kell... Az olcsób, 8-15k-s orsókat vásárláskor nézd át alaposan, mert nagyon sok hibás van köztük. Itt az olyan hibákra gondolok, mint pl. hogy a tengely el van hajolva picit, ilyenkor nem egyenletesen forog a dob, hanem vannak pontok ahol megszorul. Ezt felső, és alsó dobállásnál is nézd meg mindeképpen. Ha szorul kérj másikat, van hogy csak a 3.-4. lesz jó. :(

Damilak: 28-35 ig, attól vastagabb felesleges szerintem.
    Súly: 70-90g semmiképpen ne legyen ólom színű. 50m felett már célszerű önakasztósra csinálni a szereléket.
    Horog: 4-6 os, max. 2-es. hajszálelőkével kötve...

A Bojlira nem lehet tökéletes tippet adni, egyrészt mert lehet 3 napig megy az egyik íz, utána meg csak a másik íz. De ha olyan helyen akarsz horgászni, ahol a halak nem, vagy csak alig ismerik a bojlit, ott nehéz dolgod lesz, bármennyire jó is egyébként a bojli.
    Általánosságban elmondható azért, hogy a hidegebb és a felelegedő vízben az édes, a már meleg víznél pedig a bűdösebb(halas) bojlik működnek, és vannak a fűszeres jellegűek, azokkal is lehet próbálkozni. Persze ez is szinte vizenként változik.
    Annyit hozzátennék még, hogy ha rövidebb idő alatt szeretnél eredményt elérni, és nem cél, hogy rekordlistás pontyokat fogj, akkor érdemesebb pelletet használni. Gyorsabban oldódig, hamarabb fejti ki a csalogató hatását. Létezik már az is sokféle ízben és méretben.

Ha konkrét gyártóról van szó, akkor én a Dynamite Baits termékeit ajánlanám, igaz nem olcsó, de nagyon jó minőségű, én jó eredményeket értem már el velük.
    Egy dolog viszont tény, csodacsali nincs, ezért ha minnél több félét ki tudsz próbálni egy horgászat során, annál nagyob esélyed lesz, hogy megtaláld az éppen akkor nekik tetsző csalit.

A tájékoztatás nem teljeskörű, de remélem azért segítettem valamit. :)
  • hungary27
    hát a felszerelés és milyen bojli...
  • MeTaL
    okuma sonic 40-es méretű tűgörgős 3 csapágyas pótdobbal újszerű, 7-8000 ft kb.
  • MeTaL
    mi az hogy mit ajánlunk? bot , orsó ? vagy mi érdekel pontosabban?
  • hungary27
    üdv!
    kezdő bojlisoknak mit ajánlatok?nappalira,éjszakai horgászatra?
  • Firerock
    milyen?mennyiért?
  • MeTaL
    kell vkinek pontyozó orsó?
  • Firerock
    :D
  • Landren
    ja-ja tényleg, így már emlékszem. :)
  • fifi
    azt úgy hvják Ladányi, vagy Ladányi ág...
  • kalikali
    Irigylésre méltó móka lehetett!
  • Landren
    Én régebben csináltam olyat, hogy hosszabb szárú horogra, piros színű cérnával rákötöztem a párnából kibújt fehér tollakat, majd a cérnát lekentem körömlakkal. Akkoriban nem volt még pergető botom, ezért match bottal 18 as damillal mentem balinozni. Fogta is szép számmal balint vele 2,5kg-ig bezárólag. Mondanom sem kell, hogy azt már match bottal élmény volt kivenni. A trükk az volt, hogy Szentandráson a duzzasztó előtt van az a befolyó csatorna /már nem tudom a nevét/ amin keresztül engedik le a kákafoki vizét. Na annak az duzzasztótól nézve a távolabbi oldalára álltam, majd csak magam elé beejtettem ezt a tollas horgot mindenféle nehezék nélkül, és mivel a csatornán elég nagy nyomással engedték a vizet, ezért a sodrása mindig bevitte a körös közepére, majd ott vitte tovább lefele. Onnan meg csak vissza kellett tekernem. Akár 80-100 méter is lehetett húzni, így majd minden kitekerésnél volt rávágás, kicsiket sokat fogtam, de jöttek szebbek is, match bottal vicces volt.
  • fifi
    konkrétan...
    az ÖKI felőli pillér a város felőli oldalon. rádobni a partvédelemre...
    fasza hely, csak néha vannak patkányok, én meg attól kurvára félek :)
  • Firerock
    konkrétan 44es híd?:D
  • fifi
    mivel a másik neve ragadozó őn...

én egy híd lábánál rendszeresen fogtam régebben a süllyedő csontira rávágó balinokat.
    ott volt olyan faszi aki ilyen műlégy szerű szőrös kis műcsalival fogott.
  • Örült kutya
    Hali.Én pl.úgy fogtam egy kis balint hogy kishalakat akartam fogni kenyérrel és bekapta a balin. Érdekes pedig a balin ragadozó.
  • Örült kutya
    értem.köszönöm.
  • fifi
    a cserebogarat nemtom próbáltad-e, de van hogy ráver a balin, ha hiszed ha nem... :)
  • fifi
    úgy kell a kenyeret tenni, hogy legyen a héja is benne, és azon kell kétszer átszúrni a horgot...
    nekem úgy sokkal tovább bírja...
  • MeTaL
    kenyérkocka.. rá egy pontyozó méretű horog, és annyi. a kishalak szimatolnak a kenyérkockánál, aztán balin bácsi meglátogatja őket a horgoddal együtt, és voila, máris kész a balincsapda. Hátránya hogy hamar leázik a kenyérkocka róla. De van amikor a balin csak kergeti őket, én se tudtam fogni tegnap balint.

A cserebogár dolgot meg hagyjuk már ... lol
  • Landren
    én úgy tudom, hogy fel lehet, de a csukán kívül más nem eszi meg.
  • Örült kutya
    Szia mindenkinek.
    Azt tudja valaki hogy kicsi kb.7cm nagyságú naphalat fel lehet tenni csukázni?(úszós szerelés) Azt tudom hogy küsz, kárász,keszeg ezeket fel lehet tenni.Vajon a naphalat lehet?
  • fifi
    mostmár sehonnan...
  • Firerock
    és honnan szüljek cserebogarat?:D
  • Firerock
    Úristen mivolt ma!
    egész hétvégén ívtak a küszök,ma egész délelőtt horgásztam(leiségtem mint a disznó)
    2balin mászkált a víz tetején egész délelőtt
    amikor megláttam elő a pergetőbot rajta a Salmo Thrill,mindig elhúztam előttük,egyszer a nagyobbik megkoppintotta de semmi
    milyen módszereket ajánlotok balinra?
  • MeTaL
    lábánál :D
  • Forrest Gump
    Hogy teszitek a horogra a cserebogarat?