• Equ
    "most olvastam egy tesztet, a Wine sebességben lenyomta az XP-t a tesztek többségében"

Ez csak a megfelelő tesztek kiválasztásán múlik :)
    Egyébként tényleg előfordul, hogy a wine gyorsabb, mint az xp, mivel az xp api-k komoly hányada nincs implementálva benne, ami pedig igen az is gyakran rosszul ill. hiányosan, igy a wine effektive jóval kissebb munkát végez, ugyanazon api hivások esetén. Ha az adott program éppen túléli ezeket a félig kész apikat, akkor bizony gyorsabb is lehet, de a legtöbb program pont emiatt nem is fut wine-n.

Azt is figyelembe kell venni, hogy dacára annak, hogy ezeket a teszteket a wine fejlesztői csinálják (és épp ezért nagyon megválogatják, hogy mivel teszteljék, amiben jobb lehet, pl csakis 2000-es vagy 2001-es 3dmark, mivel annál ujabbaknál már több nagyságrenddel lassabb a wine) igy is tucatnyi teszt elszáll wine alatt...

Ez hasonlít a statisztikákhoz, ha megfelelően válogatod a tesztalanyokat bármit ki tudsz hozni. De a gyakorlati alkalmazásokban azért az a jellemző, hogy a wine jóval lassabb, már ha elindul vele egyáltalán a kérdéses program...

De, ha megnézed a wine oldalát a készítők is azt mondják, hogy igyekeznek, hogy a valós alkalmazásoknál kevésbé LASSABB legyen, mint az XP, de a fő szempontjuk nem is a sebesség, hanem hogy egyáltalán utolérjék valamelyik win-t az implementált api-k ügyében, hogy több program elinduljon rajta. Jelenleg a 3.1-es win apija van teljesen implementálva benne (ill a dos), a többi egyre hiányosabb, ahogy haladunk előre, a 64 bitesbe azt hiszem bele sem kezdtek, és már jön a vista 32 és 64 biten...

(egyébként leszámitva, hogy az emberek 99%-nak használhatatlan a wine a fentiek miatt, abban az 1%-ban nagyon jó szolgálatot tesz, én is használtam régebben)