Hagyjuk már a hülyeséget. (Mellesleg ezt hívom én teszkógazdaságos adadtvédelmi hisztinek.)
Jelenleg már bőven van nyomkövetés (szerveroldalon) és az égadta világon de semmit sem tehettek ellen. Aki a nagy testvérről rinyál, az jobban teszi, ha lemondja az internet-előfizetését.
A ping semmi mást nem csinál, mint kinál egy teljesen egyértelmű, a felhasználók számára is világos nyomkövetési lehetőséget. (A helyzet ugyanaz, mint a zárt kód vagy a nyílt forrás jobb a szoftverfejlesztésben.)
Másrészt nagy website-ok, webportálok miért ne tudják meg, hova kattintottak a leggyakrabban? Mégpedig a lehető legegyszerűbb módon? Aki mindenféle noname underground warez, meg hűűűdetitkosösszeesküvés site-on kolbászol, az magára vessen, az ilyeneken sosem lehet tudni, hogy vajon állami intézmény figyel vagy csak kedves hekkerek nézelődnek.
Nem is tudom már, melyik oldalon olvastam, de ez jellemzi a legjobban: az első HTML-tag, ami nem az oldal felhasználóinak, hanem az üzemeltetőinek érdekét szolgálná. Mi ebben a baj? Gondolom, mindenki csak addig fog tiltakozni, amíg nem készít egy weboldalt, melyen roppant könnyen tudná a ping segítségével figyelni a forgalmat.