• kukacos
    "Ami sokkal drágább, mint ha saját kocsival járnék."

*sigh* csak olyankor kell hívni, ha későn mész haza...

"A pénz nem cél hanem eszköz (legalábbis nekem). Van adott mennyiségű lóvé (szenrencsére nem kevés), amit vagy elköltök, vagy gyűjtöm. És ha gyűjtöm, akkor mire? Milyen értelmesebb felhasználása lenne?"

Ahhoz valóban nagyon sokat kell keresned, hogy az esetleg érkező 2-3 gyereked mindegyikének budapesti lakást tudj venni. De már csak ahhoz is, hogy magadnak egy normálisat (mondjuk egy családi ház zöldövezetben). Az egész együtt Bp-en minimum 80 milka. Egész életedben úgy 20-40 milliót dobsz ki autóra. Szerintem a lakás sokkal lényegesebb kiadás, mert mint te is írod, ebben az országban Bp-en kívül nehezebb boldogulni, lakás nélkül meg gyerekeid vért izzadnak majd, amíg összekaparnak valami indulót. Persze ha van annyi fizud, hogy emellett még autó is megy, akkor csak nyugodtan. Mint írtad, neked ez racionális döntés. Ezzel nem tudok mit kezdeni, Hitler is teljesen racionális volt a saját értékrendje szerint. Szóval hajrá, jó autókázást...

"Nem az autóban ülést fizetem meg, hanem azt, hogy gyorsan és kényelmesen jutok el a munkahelyemre, meg bárhová."

A kettő tök ugyanaz. Én arra mondtam a példám, hogy például tekinthetnéd úgy is a BKV-t, mint egy napi 40 perc elfoglaltságot igénylő munkahelyet, ahol 3600 forintos órabért fizetnek. Elvállalnád?

"És he én irracionális vagyok, akkor mit mondassz azokra, akik sokkal kisebb fizetésből is vesznek autót?"

Azok a "szánalmas" kategória.

Mindenesetre látszik a belső érvrendszered: "csak már elég sokat keresek ahhoz, hogy megengedhetem magamnak". Nagyon sokan gondolkodnak így, az autó státusz neked is. Olyan, mint egy marha nagy kócsagtoll a törzs harci szerelésén: csak az ügyesebb vadászoknak van, nekem is kell legyen. Ez a státuszállapota az, ami egyáltalán nem lenne kívánatos, mert káros mind a közösségre, mind az egyénre nézve. Megváltoztatása pedig nagyrészt társadalomszabályozási és pszichológiai kérdés, de sajnos még a problémát sem ott kezeljük, ahol kellene, mert autótulaj szemellenző van a döntéshozókon is. Utakat, autópályákat és parkolókat építünk ezerrel, és nem lehet eleget építeni, pedig minderre nem lenne szükség. Persze, mert a közlekedési miniszter meg A6-os Audival jár.