Sajnos még nincs kocsim, de hamarosan lesz, és azzal fogok járni. Nekem ér ennyit a kényelem és a gyorsaság.
"Bár erős a gyanúm, hogy ezek az értékek a bemutatandó álláspontod szerint optimálisra vonatkoznak, azaz kocsival hajnali 2-kor, BKV-val pedig csúcsforgalom, mert a metrót aligha tudod kocsival lenyomni időben sebességtúllépés nélkül."
Tévedsz. Mindkét érték reggel 8-9 közötti. A metró önmagában persze gyors, még a villamos is. De mindkettőre várni kell, a megállókban is állnak, és elég sokat kell gyalogolni is.
A kocsival meg szerencsém van, ez tény. De még ha áll is egy kicsit a forgalom, akkor is gyorsabb, mint a BKV. Egyébként a BKV-val is szerencsém van, sokkal rosszabb is lehetne.
És azt is számold hozzá, hogy gyakran este 11 után megyek haza, amikor már nem jár metró (a közbizonytalanságról nem is beszélve), kocsival viszont zéró forgalomban 10 perc alatt otthon vagyok.
"Ha a szórásértékeket is feltüntetnéd, talán reálisabb lenne a kép."
Feltüntettem. 40-50 perc, illetve 15-25 perc. Persze néha van spec. esemény, ami miatt kések, de ritkán, és ez a metróval sincs másképp, mert az is elromlik néha.
"Az árrészével viszont számoljunk egy kicsit: átlagos közepes gépkocsi listaára mondjuk 3 milka"
Használt kocsi, és kp-val fizetek (és így nagyon jó fullextrás kocsit kapok 2 milkáért). De nem a vételár a lényeg, hanem a fenntartási költség.
"Egy autóra tehát öt év alatt kiadsz 3 milkát, taxira közben elköltenél 5 milkát."
A számolásod kb. korrekt. És ebből remekül látszik is, hogy 2 millát veszítessz a taxival, ha csak a munkábajárást számoljuk (emellett jársz boltba, moziba, haverokhoz, stb.). Ráadásul időben is rosszabb, mert várni kell a taxira.
És még egy szubjektív apróság : Én szeretek vezetni.
"Ez a legdurvább eset, amikor egyedül jársz taxival munkába, de ha ketten ültök a taxiba, még ez a legdurvább eset (naponta taxival munkába) is megérné."
Akkor már a saját autó is sokkal gazdaságosabb. A baj az, hogy szanaszét laknak az emberek, nem egymás mellett.
"Legalábbis elgondolkodtató, hogy mekkora pénzkidobás az autó."
Igen persze. Egy számítógép, a hűtő meg a mosógép is az. Sőt járhatnál gyalog is dolgozni, az a legolcsóbb. Az élet nem csak arról szól, hogy mi kell ahhoz, hogy ne haljunk éhen.
"akik feláldoznak egy kis lassúságot a megtakarítás oltárán."
Én inkább fizetek a gyorsaságért, és kényelemért.
"Persze neked lehet hogy megér ennyit az, hogy a dugóban ücsörögsz egyedül a CD-szetted társaságában."
Nem ülök dugóban. Ha rendszeresen dugó lenne, akkor valóban nem érné meg kocsival járni.
"az autótulajdonos gyerekkorától kezdve matchboxszal ébred"
Ez a hülyeséget honan szoptad? A kocsitulajok jelentős része pl. barbie-val ébred.
"gondolj arra, hogy a villamoson legalább sok érdekes emberrel és csinos lánnyal találkozhatsz"
Meg részegekkel, csövekkel, zsebtolvajokkal, stb. És mindezt szardínia effekttel keverve.