• saxus
    XP P200, 48 Mega EDO, én ezzel futtattam, P200-hoz képest egész jó volt.

A W2k is azért lett nagyobb gépigényű, mert a programok és a hardver közé húztak egy külön réteget. Lassabb, de stabilabb.

Memóriaigény: Ezt viszont tényleg nem értem, miért nem lehet egyszer végre egy fapad windowsot is készíteni. Egyszer kipróbáltam VMWare alatt, hogy meddig lehet zsugorítani az egy gigabyte-t felpakoló XP-t. ~96 mega volt a végeredmény. Igaz már sok minden nem futott rajta, meg reset után nem igazán akart elindulni, de azért örülnék egy fapad XP-nek. Csak hát ugye akkor az M$ nem tudja az ember képébe tolni a különböző programokat. Mellesleg az XP tényleg az eddigi legstabilabb Win.

"XP-ben forradalmi újítások, futnak a játékok, stb." Igazából ezek csak a Win2k gyermekbetegségeinek a kikupálásai voltak.

A linuxokról meg annyit, hogy megvan a maga helye és szerepe. Az Interware-ban szerinted miért csak 1-2% a Windowsos gépek száma? Többi Unix/Linux/valamilyen BSD és még pár százalékban Sun Solaris. Interware-s alkalmazottól hallottam, a többit nem tudom, de gondolom vmi hasonló arány a többi szerver-hoszting cégnél is.

A Linuxnak mondjuk egyik nagy hátránya, hogy nem annyira egységes (mondjuk valahol ez az egyik előnye is), mint pl a Windows. Jó, azért az M$ is össze tud veszni saját "szabáványaival", nem is kicsit. Nincs olyan szabványos felület, mint pl a DirectX, amire egyértelműen lehet fejleszteni. Nem bizonyos időközönként megjelenő fejlesztések, hanem egy folyamatos fejlődés pillanatképe egy-egy Linux. Tudom, vannak törekvések, - nem is kevés - hogy egységesítsék, szabványosítsák, de el kell ismernie mindenkinek, hogy Linuxon (vagy bármilyen más hasonló nyilt forráskódú rendszeren, pl BSD-ken) mindenre van több alternatíva, ami miatt nehezebb fejlesztnei.

A sulikban meg azért XP-t tanítanak, mert az M$ így akarta és az állam bácsi jó pénzért vesz minden suliba. Beetetés.

BiroAndrasnak meg igazat adok: nem azt írják, mi kell, hogy elinduljon, hanem azt, hogy használni is tudd. Csak egy bibi van vele: Az XP-hez is ajánlott legalább 1 giga ram és egy erősebb proci, ha tényleg zökkenőmentesen akarsz használni mindent.

Az új Office bétája meg még futott XP alatt, saját szememmel láttam, mielőtt vki hülyeséget pofázik, nézze meg. De gyanítom, hogy a 2k alatti futtatás le lesz (van?) titlva, mivelhogy főleg vállalati környezetben fognak első sorban áttérni és emiatt fejleszteni.

Mellesleg múlt héten raktam fel egy WinME-t (nem találtam a 98 CD-m), mert Red Alertozni akartam XP-n meg nem minden esetben hajlandó elindulni szegény kicsike.

Jah, és nem kellene ekkora gépigény se a játékoknak, ha végre egyszer elkezdenének minőségi játékot, normális történettel, hangulatra kihegyezve készíteni, ahelyett, hogy egyre csicsásabb grafikát csapnak össze. Könyörgöm a 8-15 éves játékokat még mindig szívesen előveszem, de a Half-Life-nál újabbat már nem (Gyk: HL1, mert a 2 az szar).