Komolytalan#130
Waz, megint a linux-MS vita. Nem tudom mit kell ezen annyira spirázni, itt 1 pár érv 1ik mellett, meg másik mellett, ebből simán lehet látni hogy miért terjedtek el:
Win:
- iszonyat mértékű támogatás a fejlesztők felé. DirectX nagyon nagy okosság volt: csak winben volt megírva a játékok fele (vagy ha nem fele, akkor is jeletős százaláka), másban nem. De van más ilyen terület is. Linuxban a fejlesztés egy nagy büdös keresgélés meg sz.pás, senki se vállal semmire se felelősséget, hogy az a funkció működik-e vagy sem.
- éppen ezért minden komoly szoftver csak Win-re van. Macromedia (most már Adobe) Flash, Dreamweaver, Photoshop - hol vannak a linuxos megfelelői? Légyszi ne gyertek a Gimppel mert nyomban magam alá piszkítok. És ez csak egy sima webdesigner kelléktár, semmi extra. SQL szerver gagyi mySQL vagy jobb, de a modernektől mindig 3-5 évvel elmaradott PostgreSQL. Jó hogy van rajta Apache, ami jobb mint a Win-es IIS, de könyörgöm: 1 jobb programmal nem lehet megváltani a világot.
- eleinte volt "natív" DOS kompatíbilitás. Megvárták míg a DOSos programok fullra kihaltak, és utána vették ezt ki belőle. Linuxnál inkább fordított volt a helyzet.
- nem kell válogatni az eszközök közül, mert midnenre van 1 ami működik. Egységes kezelői felület, ugyanazok a menüpontok, ugyanúgy müxik minden. Linuxban ahány program annyi féle műkdési logika, kinézet, stb. Semmi se egységes az UIn, az egész olyan mintha egy trágyadombot hánytak volna össze villával.
Linux:
- kompromisszumok nélküli megoldások, amit tud azt tudja gyorsabban, megbízhatóbban mint a win. Ha értesz hozzá bármi problémát meg tudsz benne oldani. Ha viszont nem, akkor esélyed sincs a legkisebb bibi orvoslására sem. Régen még CDt is mountulni kellett, hát ez jókora LOL volt, el is riasztotta a népeket.
Szóval én örülnék legjobban ha a linux valós alternatívát mutatna, de ehhez kellene:
- DirectX támogatás (wrapper, tökmind1, csak gyors és kompromisszum mentes legyen). Qrvára mind1 hogy hogyan, fizessen valaki 50 milliárdot érte az MSnek, dobják össze a linux rajongók, de legyen benne, mert amíg nincs rá minden gáma, addig nekem nem kell, csak szervernek.
- minden szoftot ami Win-re készül egy egyszerű konverterrel, 0 energiabefektetéssel le lehessen fordítani linuxra is. Minden wines program menjen linux alatt.
Máshogy nem fog menni, akárhogy is fáj.