Dinoszaurusz és egyéb őslények.
  • Vrahno
    #5331
    Most kiadtak egy újabb paleoművészeti mérföldkőnek számító könyvet, amiről én csak most hallok először:



    Az egész könyv a paleoművészet nagy kritikája. Két részre tagolható: Először a régi és modern paleoművészetről ír, könyörtelenül bírálja a hibáit. Közben nagyon spekulatív, merész új színben tünteti fel a dinókat, szokatlan helyzetekbe teszi őket, de mindezt úgy, hogy szigorúan tudományos és realisztikus keretek közt marad. A borítókép jó példa erre, de van még pár: ez a bozontos Therizinosaurus és a békésen nézelődő Allosaurus és Camptosaurus. Furák, de nem rugaszkodnak el a valóságtól.

    A második részben ma élő állatokat rekonstruálnak úgy, mintha nekik is csak a fosszíliáik lennének ismertek. Így szemléltetik, hogy milyen keveset árulnak el a nyers kövületek egykor létezett lényekről. Például így képzelnénk el a keselyűt, ha csak a csontvázát ismernénk. Van még benne pikkelyes macska meg szarvatlan orrszarvú is.

    Ígéretesnek látszik, be kéne szerezni. A netes paleo-közösség máris az egekbe ajnározta, mondván, hogy ez az elmúlt négy évtized legfontosabb paleoművészeti könyve, pedig csak nemrég jelent meg. Plusz, John Convay az illusztrátor, és én imádom a képeit.