Dinoszaurusz és egyéb őslények.
  • Vrahno
    Akkor véleményt nyilvánítok a Planet Dinosaur 3. részéről. Talán ebben volt a legkevesebb tudománytalan rész eddig (bár az eddigiekben sem volt sok). A kréta végi ragadozókról volt szó: Daspletosaurus, óriás északi Troodon és Majungasaurus.

Pontosabban a jelenetek így váltakoztak:
    - Daspletosaurus Chasmosaurusra vadászik, de nem kapja el. Összegyűlik több Daspletosaurus
    - óriás Troodonok bébi Edmontosaurusra vadásznak éjszaka, de nem kapják el
    - a Daspletosaurusok leterítik a Chasmosaurust, de csak a legerősebbik ehet
    - egy nőstény és hím Majungasarusu harcol, közben Rahonavisok futkároznak mögöttük
    - a Daspletosaurusok Centrosaurusokra vadásznak, akiket elsodor az ár

Nem értettem, miért nyújtották el ennyire a Daspletosaurusos részt, egyben is leadhatták volna, nem darabokban. Bár az tetszett, hogy nem koordinált falkaként mutatták be őket, hanem csak egy véletlenül összeverődött, opportunista bagázsként. Velük szemben a Troodonokat rendes falkaként prezentálták, de nem adtak erre semmilyen konkrét bizonyítékot. Továbbá alig volt tolluk, inkább olyan kültakarójuk volt, mint egy rövid szőrű kutyának. Szárnytollaik meg faroklegyezőjük egyáltalán nem volt. És a narrátor azt mondta, hogy ők északon is telelnek, amit ilyen tollatlanság mellett kötve hiszek.

A Rahonavis már rendesen tollazott volt, lévén ugyanaz a modell volt, mint a Sinornithosaurus, csak más színekkel. Sajnos emiatt az ő szárnyuk is a harmadik ujjukhoz volt nőve. A Daspletosaurusok pedig pikkelyesek voltak, de nem tollasnak vagy legalább "sima" bőrűnek kéne lenniük? Tudtommal ez a legújabb vélekedés. A Majungasaurusok és Ceratopsidák rendben voltak, utóbbiakban csak annyi zavart, hogy a kezük előre nézett, nem pedig oldalra, mint ahogy kéne.

Az animáció is jó volt, már a sorozat átlagához képest. Sajnos az állatokon egyáltalán nem érződött a súly, szinte lebegtek futás közben, de legalább nem csoszogtak olyan sután, mint a Spinosaurus az első részből. A kameramozgások csak a Troodonos részben zavartak különösebben. A jelenet eleve éjszaka játszódik, szóval nehezen követhető, miért kellett akkor annyira rángatni azt a vackos kamerát? Úgy utálom ezt, amikor így akarnak izgalmassá tenni egy jelenetet, közben alig lehet látni valami belőle.

De összesítve a dolgokat, az animáció jó volt, és a hátterek is élethűre sikerültek. Nem értem azokat, akik állandóan amiatt hurrogják le a sorozatot, hogy sz*r a kinézete. Szinte minden weboldalon ez a fő téma, hogy a BBC mekkora egy fukar pöcsnépség, meg hogy a 12 évvel ezelőtti Dinoszauruszok, a Föld uraiban sokkal jobb volt az animáció. És eltűnődöm, hogy ezek az emberek milyen mércét alkalmaznak ugyan. Mert ha én nem láttam a Dinoszauruszok, a Föld urait vagy százszor, hát akkor mondjuk harmincszor, és jól tudom, abban mennyire elképesztően pocsék volt az animáció helyenként. És átlagban sem volt semmivel se jobb, mint ebben a műsorban. Úgyhogy ja, nem értem én az ilyen embereket.

Aztán ne is beszéljek azokról, akik meg azon vannak fel- és kiakadva, hogy ez a sorozat szenzációhajhász és tudománytalan hazugság, amikor a műsor egynegyede arra megy el, hogy a leleteket meg egyéb bizonyítékokat idegesítő részletességgel és lassúsággal magyarázzák el.

Én is szeretem a Dinoszauruszok, a Föld urait, de azért nem kéne ennyire isteníteni azt a sorozatot. Grafikailag és tudományos szempontból is könyörtelenül elavult, és amikor a TV-k először adták, már akkor is jócskán akadtak vele bajok.