Dinoszaurusz és egyéb őslények.
-
Vrahno #4998 Kijött a Planet Dinosaur második epizódja, ami a tollas dínókra koncentrál. Egynémely kutató elég mogorván fogadta, de nekem személyesen igen tetszett, sokkal jobban az első résznél.
Egyrészt az animáció sokat javult. A rengeteg toll miatt nem tűntek olyan gumiszerűnek az állatok, és a gyors, hirtelen mozgások is beváltak, lévén madárszerű lényekről volt szó. A kamerát sem rángatták úgy összevissza, eltekintve tán egy-két jelenettől.
A történetek sem voltak egyhangúak, mert három volt belőlük: az egyik két Epidexipteryx harcáról és egy Sinraptorról szólt; a második egy fészkét őrző Saurnornithoidesről, egy megnevezetlen oviraptoridáról és Gigantoraptorokról; a harmadik pedig egy Xianglongra vadászó Microraptorról, és egy őrá vadászó Sinornithosaurusról, meg némi Jeholosaurusról.
A Gigantoraptoros résznél párhuzamot lehet vonni a Dinosaur Revolution ugyanezen állatról szóló jelenetével, ugyanis ebben is és abban a műsorban is bemutatják a párzó táncukat. Itt azonban nem volt felfújható torokzacsi meg méteres ugrások, hanem csak szárny- és farokrázás, fejforgatás, meg némi csipkelődés. Nagyon frissítő volt látni, hogy igazi állatok módjára viselkednek, nem rajzfilmszereplőkként. És szerintem ebben a műsorban sokkal hatásosabb belépőt is kapott a Gigantoraptor.
A Microraptoros rész pedig, nagy meglepődésemre, teljességgel izgalmas volt! Szinte drukkoltam a Microraptornak, hogy meneküljön el a Sinornithosaurustól, ami fáról fára röpült utána. És meg is menekült, emiatt a Sinornithosaurusok egy Jeholosaurus családot támadtak meg. Szó esett az állítólagos mérgező harapásukról is, ami úgy látszik, nagy viták tárgya, de legalább részletesen elmagyarázták a teória mögötti bizonyítékokat. Sőt, 2011-es tanulmányokból is idéztek, vagyis tényleg utánajártak a friss felfedezéseknek. Emellett a nemrégiben felfedezett tollazat színekről is említést tettek.
Azért voltak hibák is. Az állatok szárnytollai például kezük harmadik ujjához nőttek, pedig igazából a második lenne a helyes. Aztán az a Saurornithoides is annyira alul-tollazott volt, hogy első pillantásra pikkelyesnek látszott. Sajnos a Microraptor és a Sinornithosaurus is úgy nézett ki, mintha a tollak csak rájuk lennének ragasztva, és nem alkottak tisztességes fedést. De még így is a TV országban valaha volt legpontosabb raptor-ábrázolások.
Összegezvén, szerintem fejlődik a sorozat. Kétségkívül az utóbbi idők egyik legtudományosabb dinoszaurusz dokuja, legalábbis azok közül, amikben sok számítógépes animáció van.
És még valami: olvastam, hogy a szakértők közvetlenül beszélgettek az animátorokkal, vagyis nem volt köztes ember, akadályozó tényező, ami gátat szabott volna a szabad információáramlásnak a két fél között. És ez jó.