Dinoszaurusz és egyéb őslények.
-
Vrahno #4877 Emberek, én is végeztem némi netes kutatómunkát az Allosaurusos ügyben, mázsaszámra lapozgattam át a weboldalakat, és egy ilyen témájú könyvbe is belenéztem, de csak arra jutottam, hogy:
Igen, Bakker valóban híressé vált az Allosaurus fészkek megtalálása miatt. Mivel rengeteg csontot és fogat fedezett fel a helyen, köztük Sauropoda csontokba ékelődött bébi Allosaurus fogakat is, arra a következtetésre jutott, hogy kisebb korukban a szülő hozta nekik az elemózsiát. De a szövegek azt is megjegyezték, hogy ez az elmélet eredetileg erősen vitatott volt. Hogy azóta mennyire elfogadott, azt nem tudom. Csak Bakker neve kapcsán találtam olvasnivalót, más tudósok talán tagadják az ő elképzeléseit.
A csoportos fészkelésről azonban semmit nem találtam. Megkérdeztem egy netre írogató dínó szakértő fazont is, de ő csak a Coelurosauriák fészkelési szokásait ismeri, amik meg fészekhagyók.
Ami a szárnyas őshüllőket illeti, nos, akár homlokon is csaphatnám magam, hogy nem jutott eszembe hamarább ellátogatni a Pterosaur.net-re, amit kimondottan pteroszaurusz szakértők állítottak össze. Ottan aztat írják, kérem szépen, hogy van egy még ki nem kelt Pterodaustro embriót őrző lelet, aminek csontozata szinte teljesen megegyezett a felnőttekével, csak épp sokkal kisebb volt. Elég erősek voltak a végtagjai a járáshoz, és akár a repüléshez is.
Ez azt bizonyítja, hogy a pteroszauruszok rögtön kikelésükkor is úgy néztek ki, mint a felnőttek, nem kellett felnőttkorukig várni a repüléshez, és ebből gondolják, hogy nem kellett szülői felügyelet se.