Dinoszaurusz és egyéb őslények.
-
"Az bizonyított tény, hogy a Stegosauriák, Ankylosauriák, Sauropodák hidegvérűek voltak"
Én még nem hallottam egyértelmű bizonyítékokról.
A sauropodáknál azzal szoktak érvelni, hogy nem tudtak volna megenni annyi élelmet, amennyi szükséges lett volna ahhoz hogy a testhőmérsékletüket állandó szinten tartsák. Ilyenkor az emlősökhöz szokták hasonlítani őket, de lehet hogy nem kellene. A hüllők általában jóval takarékosabban emésztenek mit az emlősök. A megevett táplálékból sokkal több alakul át hasznos energiává, és így jóval kevesebbet kell enniük. Szóval ha a dinoszauruszoknak inkább hüllőkhöz hasonló emésztőrendszerük volt, akkor lehettek egyszerre nagyok és melegvérűek.
Aztán csak rá kell nézni pl egy Brachiosaurusra. Egy ilyen szájberendezéssel pillanatok alatt lekopaszthatott egy fát. Egy Diplodocus meg órákig tudott úgy legelni, hogy a teste meg se mozdult. Ráadásul az emlősök elég sok időt és energiát fordítanak rágásra (főleg ha még kérődzenek is), a sauropoda csak nyelt. Az egészben lenyelt kaja megemésztésével is rengeteg hőt tudtak termelni.
Azt is figyelembe kell venni, hogy egy hidegvérű állat nem tud egész nap aktív maradni, viszont egy ekkora test fenntartásához folyamatosan enni kell. A szárazföldön a hidegvérű állatok nem is nőnek túl nagyra. A krokodilok is max 1-2 tonnásak.
És ott vannak azok a kutatások, amiket a különböző életkorú sauropodák csontjain végeztek. Lábszárcsontokat hasonlítottak össze, és az lett az eredmény, hogy egy Janenschia kb 10-11 évesen már ivarérett volt, és 25 éves kora körül érte el a max testhosszát. Egy kifejlett Janenschia 20-30 tonna körül lehetett, szóval évente átlag 1 tonnányit kellett nőnie. Ilyen tempóban nőni egy hidegvérű állat egyszerűen nem képes.
A stegosauriákál gondolom a lemezeket mint hőfelvevő berendezéseket lehetne felhozni, de egyáltalán nem biztos, hogy azok hőfelvételre szolgáltak. Lehet hogy éppen a fölösleges hőt lehetett velük leadni. Vagy esetleg valami egész másra szolgáltak (ragadozókat elijeszteni, nőstényeket levenni a lábukról stb stb stb)
Az ornithopodáknál nem tudom, mire lehetne alapozni a hidegvérűséget, főleg amióta előkerült az a szépen megőrződött Thescelosaurus szív, amin látszanak a szépen elkülönült kamrák és az egy darab aortaív...