• lmisi
    #16
    Jaja, Tesla az elso pár prototípust le tudta tesztelni és ugy módosítani a továbbiakat, hogy már csak a működőeket épített.
    Az ő géniusza már kicsit sok volt az akkori társadalomnak, talán még a mostaniak is.
    Mindenesetre a modern elektromosságon alapuló civilizáció alapjait ő teremtette meg. Nélküle is létrejött volna csak 20-50 év késéssel. Igaz ha minden eredményét felhasználtuk volna, már nem lennének foszilis energiahordozón alapuló erőgépeink, sem atomerőműveink. Ingyen lenne elektromos energia. Talán már a naprendszer határát elhagytuk volna. Vagy egy borzalmas háború üszkös maradványain vegetálnák, mert a találmonyok alapján tuti kis romboló fegyverek készülhetnek.
    Amit fel is használtunk:
    - Váltóáramú elektromos hálózat. Enélkül se TV, rádió, internet, se milliós metropoliszok....
    - Váltóáramú motor-generátor.
    - Teszla tekercs
    - Ja és Edison egyenáramú rendszereit is ő pofozta életre mikor Edison elakadt a felmerülő problémákkal. Csak Tesla lelépett tőle, mert tudta egyenármú elektromos hálózatott nem érdemes építeni. Edison képtelen volt ezt belátni... lett is nagy harag.
    - Rádiótávirányitás. Mégis Popovra-Markinira emlékszik a világ mivel jobb marketinges-szabadalmaztatók voltak, pedig csak morze jeleket vittek át. Ekkor Tesla rádiótávirányítós kishajómodellekkel demonstrált.
    Nem is nagyon foglalkozott a szabadalmakkal Tesla soha. Ellentétbe Edisonnal. Megis lett az eredménye Edisonnak Muzeum, Kultusz. Teslára amerikába a kutya se emlékszik.
    Elveszett találmányai:
    - Működő szabadenergia generátor. Csak berakta felesége autójába és utána nem kellett vele többet foglalkozni. Érdekes amikor megkereste ezzel és a szabad téren keresztül történő energiátvitellel a Westinghouse vállalatot nem kellett nekik. Mivel Tesla előző váltóáramú(hálózat) szabadalmaival piszok jól kerestek. Még annakidején arra is hajlandó volt Tesla, hogy egy összegben kapjon végkielégítést szabadalmoi után és ne keljen a csoró Westinghousenak megtermelt asszem KWattonként néhány centes licencedíjat fizetnie.
    Persze ha nem mond le a díjról talán iszonyat gazdaggá vált volna.
    Az új kutatásai meg kinullázták volna az előzőekre épített kis tőkebirodalmat. Innéttől fogva le van szar...va az emberiség érdeke, ha vagyongyarapodásunk kárát látja. Ez tuti beton, az ujdonság meg talán bejön. Persze a köznek jó, de who cares...
    - Ez is azt mutatja, hogy a szabadalmak-találmányok leválnak alkotoikról. Megvásárolják őket érdekcsoportok, akik a maximális hasznot akarják kihozni belőle. Ha ez az innováció elnyomásával miért ne. Nem érdekli őket hogy már megtérült 100x an a befektetett pénz térüljön meg 1000xsen, határ a csillagos ég.
    Irodalmi műveken is lassan 100 év fölött lesz a védettség. Könyörgöm még a Dédunokák is tartani fogják a markukat. Mi közük van az eredeti szerzőkhöz. Ha addig is már nem ment át 100 kézen a szerzői jog. Elöbb utóbb ugyis egy tokerős lobbicsoportés lesz, aki kisajtolja a maximális díjjat. Egy horror az egész...
    Az ősi Japánban még az elsőszülött fiú sem örökölhetett autómatikus, ki kellett azt érdemelni.