• Epikurosz
    #145
    "A rasszizmusnak viszont semmi pozitív hatása nem volt. "

    Önmagában az, hogy rasszizmus, vagy diszkriminácó-ellenesség üres frázisok, nem mondanak semmit.
    Az elkülönülésre szükség lehet, és ez természetes igény. Például, te, ha elmélyült csillagászati tanulmányokat akarsz folytatni, nem tudod megtenni, ha egy dzsumbujban laksz, ahol mindenki iszik, mindennaposak a verekedések, a családon belüli erőszak stb. A jogvédők szerint ez úgy megoldható, hogy a problémás elemeket szétszórjuk, hogy ne legyenek egy kupacban. Sajnos a dolog nem működik, mert ezek az elemek a környezetváltozással nem vedlik le régi szokásaikat, inkább az új, polgáribb környezetüket is rombolják. Példának hoznám fel a négereket, akik idestova 400 éve élnek együtt fehérekkel Észak-Amerikában, és a '60-as évek óta teljes jogú állampolgárokként, de én nem úgy látom, hogy fejlődtek volna, kulturálisan. Véleményem szerint az apartheid megbélyegzése majd felszámolása hiba volt, ugyanis utána jött a vízözön. Önmagában a bőrszín persze nem kellene, hogy jelentsen semmit, de a köret az már nagyon is fontos. Önmagában a vallás sem kellene, hogy akadály legyen, ugye? És lám, lám, mégis mekkora szakadékot jelent emberi közösségek között. Elég csak az izraeli példára hivatkozni (figyelem Közép-Európai Egyetemen kiképzett propagandisták!), ahol javában épül a fal.
    De, nem ez a téma itt, nem szeretnék politikai irányba nagyon elmenni, bár kétségtelen, hogy egy, robotokat nagymértékben alkalmazó társadalomnál ez a kérdés fel fog tevődni politikai szempontból is. Egyelőre csak tudományos, esetleg filozófiai és erkölcsi kérdés, de előbb-utóbb társadalmi kérdés, és mint ilyen politikai probléma lesz ez is.

    Az már most elmondható, hogy ez a terület, szemben például a nukleáris energia hasznosításával - amely szintén rejt magában komoly kockázatokat, de hál' Istennek 1945 óta csak egy jelentősebb gond volt: a csernobili - nem szabályozható olyan szigorúan és teljeskörűen. Miért is? Azért, mert egy okos ürge akár a garázsban is tud nagyokat alkotni, ha rendelkezésére állnak megfelelő technológiák (mely utóbbiak már persze ellenőrizhetők egy ideig).

    Az én véleményem az, hogy hasonlóan a géntechnológiához, a robotika terén is lesznek nagy viták, jogi szabályozási kísérletek, de mindent lehetetlen szabályozni, úgyhogy az egyetlen remény - nem t'om jogos-e? - az, hogy az emberiség kollektív lelkiismerete is fejlődik.

    Az mindenesetre tény, hogy analógiát állítva fel például a tűzfegyverekkel, azt lehet megállapítani, hogy a technikai eszközök elterjedése és alkalmazása viszonylag kordában tartható. A gond az, hogy a bűnözők majdnem minden eszközhöz hozzájutnak, és nagyon félek attól, hogy egy-egy olyan vívmány, amelyen tudósok tíz és százezrei dolgoznak nemzedékeken át, rossz kezekbe kerül. Nem kell messze menni, csak egy példa: a gépkocsi feltalálásához, majd a fejlesztéshez, intelligens, szorgos, és végülis erkölcsös tudósok kellettek. Ehhez képest ki tudja ma megengedni magának, hogy legyen egy szuperjó kocsija? Hát, nem épp a tudósok. "A pénz beszél, a kutya ugat." - sajnos.

    No, jócskán elkanyarodtam a témától.
    Visszamanőverezésként: a robotokról beszélve, szerintem teljesen helytelenül asszociáltál a rasszizmusra, a kettőnek semmi köze egymáshoz.
    A robot nem lesz egy új rassz, elkülönülni pedig - legalábbis fizikailag - azért nem tudunk tőle, mert akkor fabatkát sem ér. Két párhuzamos világ lesz, többé-kevésbé érzékelhető határvonalakkal.