Az tény, hogy az emberiség fejlődése nem fog megállni a Föld nevű bolygónál. Andrással ellentétben viszont én nem hiszem, hogy a szomszédos naprendszerekbe ne juthatnánk el, több generációs utazások révén. Azonban ipari munkát kifejteni az űrben nem tudunk, és ez így is marad még sokáig. Erre a célra robotok fognak kelleni. Jogos a félelem, hogy a robotok nem-e fordulnak majd ellenünk, és önállósodva, magas intelligenciaszintet elérve nem-e válunk feleslegessé? Én nem hiszek ebben, mert mi sem pusztítjuk ki a nálunk fejletlenebb élőlényeket, a kutyákkal például remek szimbiózisban élünk. Emellett az ember magát is tudja fejleszteni, értelmileg is. A másik, hogy a mesterséges intelligenciának azért sok korlátja is van, a természet több milliárd év alatt létrehozott alkotását nehéz überolni. Ma is lényegében sok műszaki innováció (aerodinamika, anyagok stb.) a természetben létező megoldásokat próbálja másolni. A robotoktól annyira kell félni, mint a gépjárművektől, a szövőgépektől, vagy a számítógéptől. Szerintem jól meg fogunk férni egymás mellett.
Apropó, szerettem volna lekicsinyíteni Dávidot, de nem sikerült, így Góliát lett belőle.