Az általad emlitett eset, mikor valami belülröl jön és nem tanult viselkedés következtében nyilvánul meg, feltételezi valami eredendő őstény létezését. Mondhatnánk hogy ez tanulás utján válik belsővé, de ennek ellentmond a lelkiismeret,mikor az ember rosszul érzi magát a bőrében valamely tett hatására, amit a környezet helyesel, tehát a tanulásos elv alapján jól kellene érezni magát. Pszichológiában tudatalattinak hivják. A tudatalattit nem táplálják ismeretek, a felettes én-t igen. Nem mindegy hogy valakinek a felettes én miatt van büntudata vagy a tudatalatti miatt. A fontos ugyanis az utóbbi.
Az álalam emlitett források csak példák, amiket én hitelesnek tartok a lélekröl való ismeret témájában, távol álljon tölem hogy ezt bárkire is ráerőszakoljam.
"Ami belűlről jön, azon nem változtat az, hogy mit gondolunk magunkról" persze hogy nem, kérdés az ember melyiket fogadja el, pontosabban, hazudik magának vagy nem. Egyébként ma az emberek többsége tökélyre fejlesztette magában, hogy ami belülröl jön, soha ne is jusson el a tudat szintjére. Erre pedig neurotikus társadalmunk a bizonyiték.