• Epikurosz
    A képlet elég egyszerű, ha a petesejtet megtermékenyítette a spermium, onnantól fogva nincs miről beszélnünk (alkudoznunk), az már emberi élet csírája, és nem megengedett az elpusztítása. Persze, érdekes kérdés, hogy ha később kiderül vmilyen súlyos rendellenesség, akkor elpusztítható-e. A spártaiak - meg gondolom, szerinted is - igen, szerintem megint nem, mert később lehet javítani, meg csökkent értékű életet is le lehet élni, sokan le is élik, és mi szabja meg egyébként is azt, hogy melyik élet teljes értékű?
    Naszóval, a liberális duma a saját test feletti rendelkezésről egy nagy kamu. Az abortuszt nem lehet ésszerűen, erkölcsösen megindokolni, ellenben ott van a fogamzásgátlás lehetősége - amit amúgy a róm.kat. egyház nem fogad el, én azonban igen - tehát nincs semmilyen mentség. Tessék felelőséggel élni. (ezt nem rád értettem, de ha inged...)
    (Az már más kérdés, hogy pld. egy szadista gyilkosnak lehet-e gyereke? szerintem nem.)

A csodákról:
    A csodákban, érdekes módon, sok ember hisz. Én is hittem gyerekkoromban. A Harry Potternek is itt van a sikere elásva. De ugye az ember felnő.
    Vannak egyébként ismétlődő csodák, bár kétségtelenül nem a tudósok ismétlik meg őket, hanem spontánul ismétlődnek. Egyik részük (madonnaképek könnyezése) tudományos alapon banálisan magyarázatható (viasz kicsapódás, lerakódás szobrokon képeken, a sok elégetett gyertya miatt, majd ezen vízpára kicsapódás és lefolyás), más részük (Szűzanya megjelenése leginkább pásztorgyerekeknek, és főleg barlangokban, ahol ugye mérges gázok vannak, lehetnek beszorulva) hallucinációra vezethető vissza.
    Amúgy az ókori Egyiptomban a víz megfestése festékkel már csodának számított, ugyanígy, ha valaki értett a kígyóbűvöléshez stb.

Summa summárum, én nem tudok egyetlen hihető csodáról sem, de ettől függetlenül elképzelhető.
    Mai ismereteinnek megfelelően a térugrás, vagy egy ufonauta megjelenése a semmiből, ilyen térugrás révén, bizton számítana csudálatos csodának. Hát, végülis még kiderül, hogy minden csoda csak technológia kérdése...(?)