• echo
    „Azt hiszem valamit kihagytál.Az ideális gázok elmélete egy fizikai elmélet, nem matematikai. Ilyenekről szól: részecskék, nyomás, sebesség, ezek mind fizikai fogalmak, matekban ilyenek nincsenek. A fizikai elméletben ezért van matek és még valami, ami közvetít a nyomás,sebesség stb és a matematikai fogalmak között.”

Pontatlan voltam tényleg, a gáztörvényeknél, a hozzájuk szükséges matematikára gondoltam csak egy ideig. Azt gondolnám, hogy amikor fizikai elmélet lesz az egy lépéssel már túl van a matematikán, ez a lépés pedig pont az, hogy bizonyos mennyiségeit interpretálom(pl mint molekulákat). De ugyanezek az egyenletek ellennének e nélkül is. Elvileg másképp interpretálva azt, használhatnák valami tök másnak a kiszámolására is. Tehát bizonyos értelemben fizikai de ez épp annyit jelent csak hogy tudom úgy interpretálni a benne szereplő mennyiségeket, hogy azok megfelelnek a méréseknek.
    ”A matematika egymagában nem tudja leírni a világot, mert a fogalmai nem felelnek meg a világban található dolgoknak.” Na igen igazából én is ilyesmire gondoltam, ha ezt úgy értjük hogy nem mondja meg a matematikai mennyiség, hogy ő mi a valóságban, azt nekem kell pluszban megcsinálni.

” "idővel jönnek újabb megfigyelések, újabb adatok és ekkor a matematikai modell elbukik"
    Ezzel nem értek egyet. Pl a tér,idő leírásához Newton az euklideszi geometriát használta. A gravitációs törvény és ez a geometria valemilyen pontossággal leírja azt ami körülöttünk van ... De ez nem jelenti azt, hogy az rossz lenne, vagy hirtelen elromlott volna, csak ide egy másik kell.”

Igen, de azt várná az ember, hogy egyszerre nem lehet a téridő geometriája kétféle. Tehát az egyik elmélet (vagy később kiderülhet, hogy a másik sem) nem a valóságot írja le. Még ha bizonyos korlátozásokkal meg is felel, ha a másik e korlátozások nélkül is jól működik és az bizonyos dolgokról mást feltételez, akkor az első egyszerűen nem lehet tovább jó, mint az univerzum leírása, vagy mégis? (ez nem jelenti azt hogy ne haszálhatnák tovább, csak éppen valami olysmi lesz velük mint az ideális gázokkal, mikozben látjuk hogy adott treületen működik az őket feltételező elmélet, azért tudjuk hogy igazából a világban nem olyan dogok vannak mint amiket az feltesz)