Epikurosz arról beszél, hogy valakik a Bibliából (vagy egyéb, több ezer éves könyvekből) próbálnak levezetni természettudományos összefüggéseket. ez szerintem is hülyeség, szóval nem szeretném megcáfolni.
amiről itt az egész topiknak szólnia kéne az a tudatos tervezettség, ami mint mondtam, nem egyenlő a hétnapos teremtéstörténettel. ez egy sokkal fejlettebb elképzelés, mint amit a Bibliában találunk. tény, hogy elveti az evolúció-elméletet, ami szerintem elég nagy baki, mivel Darwin elmélete elég logikusan felépített, és sok dolgot megmagyaráz.
megint más kérdés, hogy szerintem teljesen felesleges szembeállítani az evolúció-elméletet a vallásokkal vagy az istenhittel. talán BiroAndras mondta, hogy ha a végletekig felbontjuk az összefüggéseket, és a legmélyére nézünk a dolgoknak, akkor mondhatnánk, hogy a matematika=isten. szerintem ez helytelen következtetés. azt mondanám, hogy az a fajta rendezettség, logikai és szerkezeti szervezettség, ami ezt az egész világot átjárja (és például a matematikán keresztül megfoghatóvá válik) Isten létezésének egyik legnagyobb bizonyítéka. más kérdés, hogy a bizonyítékokat értelmezni is kell, amit mindenki másképp tesz meg.