• BiroAndras
    "Már megbocsáss, de nem Tőled kérnék magyarázatot."

Miért?

"Bár te sem magyarázod meg, hanem ilyen szavakat használsz: lehet, vagy ez volt.. vagy az..
    Szal ez nem tudományos okfejtés."

Mert ez nem egy tudományos okfejtés. Ahhoz sok kutatás kellene, nem csak 1-2 perc gondolkodás. Fel kéne boncolni pár ilyen halat, megkeresni a rokonait, megkeresni a bacik eredetét, stb. Viszont amit leírtam az egy lehetséges eseménysor, te pedig azt mondtad, hogy ilyen nem létezhet. Tehát a kérdésedre korrekt választ adtam.

"a helyes viselkedésmintákat hogyan kódolta a saját génjeibe??? Mert a tanult viselkedések nem öröklődnek ugye.."

Erről is beszéltünk már sokszor. Minek magyarázzam el a dolgokat, ha nem figyelsz?
    Még 1x röviden:
    1. lépés: Nem öröklődik. Utánzás útján terjed el a populációban.
    2. lépés: Ha komoly evolúciós előnyt jelent az adott viselekdés, akkor a szelekció hatására elterjednek a tanulást megykönnyítő mutációk. A hajlam és a viselkedés alapjai már öröklődnek, de a finomhangolás tanulással és utánzással történik.
    3. lépés: Végül a teljes viselkedés öröklődik.

Nyílván minél egyszerűbb a viselkedés, annál könnyebben történik ez meg.

"Mert ott van a kődobáló keselyű is.
    együtt él más keselyű fajokkal, egész nap dobálják a követ ( a keményhéjú tojásokra) de soha egyetlen más keselyű nem dob követ, és nem eszik olyan tojást.
    Miért nem????"

Mert elsősorban a saját fajtársakat utánozzák. ásrészt nyílván van genetikai alapja is, ami a töbi fajban nincs meg. A másik faj is megtanulhatná, de neki sokkal nehezebb, így nem sűrűn történik meg. És attól, hogy 1 megtanulja nem fogják automatikusan utánozni a többiek.
    És a többi faj azért nem eszik olyan tojást, mert nyílván a kődobálós trükk nlkül nem képesek feltörni.

"Az emberi viselkedést leíró matematikára azért kíváncsi lennék:)"

Nem erről van szó. Arról szól a dolog, hogy mi az optimális viselkedés egy társadalomban. Szépen kijönnek azok a szabályok, amiket általában jónak tartunk. Részletesen itt nem tudom kifejteni, ha érdekel, olvass a játékelméletről.
    Pl. Mérő Lászlót érdemes olvasni:
    http://szabadgondolkodo.fw.hu/tudos.php?nev=mero_laszlo