IoIa#15
Szerinted egy ingyenesen olvasható Metro újság hogyan működik? OK, hirdetések garmadája van benne. De ki az aki elolvassa benne a hirdetéseket? Szerintem senki. Ennek ellenére van ilyen újság. És nem az az egyetlen.
A TV-nél hogyan ellenőrzik, hogy valaki megnézi-e az unalomig ismételt gagyi hirdetéseket? Sehogy. Pontosabban van pár balek, akinék van mérő felszerelve (ez alapján állapítják meg a nézettséget), de hogy ténylegesen nézi-e valaki, vagy éppen addig a konyhában van, nos ezt senki sem mondja meg (ma még).
Manapság a gazdaság szerintem sérült. Egy termék eladhatóságát nem a termék jósága/minősége határozza meg, hanem a ráfordított marketing (ezzel valószínűleg többé-kevésbé mindenki tisztában van). De sajnos ennek a káros következménye az, hogy torz képet kapunk mindenről. Ha vásárolunk, akkor esetleg rossz terméket veszünk, mert becsapnak minket.
A marketingesek mindenre hajlandók. Akár a legaljasabb módszerekkel is, erőszakosan, törtetően megpróbálják velünk elhitetni, hogy amit reklámoznak, az jobb minden másnál, és azt nekünk mindenféleképpen meg kell vennünk. Vagyis becsapnak minket. És becsapják azt is, akinek a termékét hirdetik, mert elhitetik velük azt, hogy nélkülük (a marketingesek nélkül) a termék nem lesz sikeres, és csak az ő tevékenységük által lesz jól eladható a termék.
Ezeknek a reklámköltségeknek az árát természetesen általában a vevővel fizettetik meg. Vagyis jóval az értékén felül kell mindent megvennünk. Ez így nem jó. Én azért nem nézek reklámokat, mert nem hagyom magam befolyásolni. Elég határozott vagyok, el tudom dönteni egyedül is, hogy mikor és mit akarok venni, vagy éppen mire van szükségem. Nem kell ehhez segítség. Az emberek többsége nem ilyen. És ezt használják ki a marketingesek. De mivel éppen elegen nézik a szar reklámjaikat, így azok is jól járnak, ahol éppen hirdetnek, akár itt, az sg-n is.
Ha nem lennének marketingköltségek beépítve az árba, akkor sokkal olcsóbb lehetne minden. Nekem az az állapot sokkal szimpatikusabb lenne, mint hogy egy-két hirdetési hely esetleges anyagi helyzetén fanyalogjak.
De nem kell félniük az ilyen helyeknek sem. A marketingesek bármi áron hirdetnek. Egy ingyenélő csoport, mint a bankszektor. Hasznos produktumot nem állítanak elő, csak a sápot nyúlják le. Én meglennék nélkülük (eddig is megvoltam).