• hopp
    Nézzük csak mi is a helyzet ma!
    1.) Magyarországon saját használatra legálisan tölthető le minden audio/video fájl.
    2.) a CD/DVD lemezeken van matrica, ami azt jelképezi, hogy az adathordozó árába be van építve a jogdíj

Ennek ellenére baszogatnak, ha van pofád letölteni valamit és felírod CD-re. Arról már nem is beszélek, hogy mennyi pénzt kapnak a zenészek egy album árából (nem véletlenül nyilatkozik sok zenész úgy, hogy őt nem zavarja a letöltés, legalább eljut a zenéje sok emberhez, és elmennek a koncertre).

A másik érdekes dolog az, ha én készítek egy zenét, amit én írtam, én hangszereltem, én játszottam fel, stb. és neadjisten a neten elérhetővé akarom tenni, akkor nekem azért jogdíjat kell fizetnem, hogy megvédjék a jogaimat. Ha én nem akarom, hogy megvédjék a jogaimat, akkor megsértem a szerzői- és szomszédos jogokat. Ez engem egy picit a maffia által szedett védelmi pénzekre emlékeztet...

A hab a tortán az, hogy azért is fizetned kell havidíjat, ha van egy kocsmád, és azt szeretnéd, hogy a RÁDIÓ szóljon a helyiségben. Igen, az a rádió, amit bárki foghat ingyen, amin azokat a zenéket játszanak, amikért a rádió üzemeltetője már amúgyis súlyos jogdíjakat fizetett.

Kedves jogvédők, veletek érzek, tudom, hogy sok benzin kell az A8-asba, de kicsit el kellene gondolkozni ezeken a dolgokon.. 6-8ezer forint egy sima CD, amin van 40 percnyi zene, ebből 2 szám hallgatható (magyarok esetében ez legtöbbször erősen konvergál a nullához). Egész véletlenül nem azért csökkennek az eladások, mert az átlagembernek nincs ennyi pénze egy albumra, amiről 2 számot hallgatna meg? Jó esetben. Sok esetben meg hallgathatatlan az egész.. :D

El kéne fogadni, hogy az internet terjedésével az "információ szabadsága" kifejezés egy picit kitágult. Át kellene alakítani a piacot. Több igényes zenét kellene csinálni és főként több igényes koncertet, ahol nem 20 perces playbacket kapsz 10ezerért.. Mellesleg a rajongók általában megveszik a kedvencüket eredetiben (legalábbis én.. amit szeretek, azt szeretem szép csomagolásban látni..) Sőt, velem már volt olyan, hogy valamit azért vettem meg eredetiben, mert letöltöttem netről, bejött és megvettem. Viszont minden szarra nem fogom elverni a pénzem.