• Tuvok #2221
    Sajnos írásban nem sikerült hozzájutnom a jelentéshez, de kb . így szólt:
    Aznap (szerdán) egész nap áramellátási problémák voltak az 1-es vonal jelzőrendszerében, így a bizberesek karbantartása miatt lekapcsolták a térközrendszert és állomásközi közlekedés volt (gyk: csak akkor lehet meneszteni vonatot, ha a következő állomás visszajelenti, hogy az előző vonat már megérkezett oda) és erről a mozdonyvezetőket írásban tájékoztatták is . Az első súlyos hiba itt történt, ugyanis a forgalmi szolgálattevő az előtt menesztette az Euregio-t, mielőtt a következő állomás visszajelentette a tehervonat megérkezését . A mozdonyvezető a hívójelzés feloldása után felgyorsított 15-ről 120-ra, ami szintén szabálytalan, ugyanis mivel a térközrendszer ki volt kapcsolva, így jelfeladás sem volt az EÉVB-re, egyedül max 80 km/h-val mehetett volna, afölött már második (figyelő) ember kell .
    Amikor a forgalmista rájött a hibára, felkapcsoltatta a jelzőrendszert, így (az akkori infók szerint) a feljövő vörös levágta a gépet és megállt gyorsfékkel . Hatástalanítás után 15-tel továbbmehetett volna (rádiózás után), de ehelyett átkapcsolta az EÉVB-t tolató üzemmódba majd vissza, így törölve a 15-ös korlátot, és felgyorsult 60-70-re de az ütemezés miatt feljött egy sárga a vörös jelző előjelzése miatt, egyszerűen kikapcsolta az EÉVB-t és vörös jelző ide vagy oda, abban a tudatban, hogy a köv állomásig nincs senki sehol, felment 100-ig, és 98 km/h-val csapódott a 15-tel haladó tehervonatba . A pőrekocsikról pedig ismert, hogy gyalul mindent, mint forró kés a vajat, esélye nem volt a vezetőnek, pláne hogy 1 másodperce sem volt a sötét miatt reagálni .
    Szokás szerint megint nem egy ember kellett a tragédiához, azaz ha peronkakas betartja a szabályt, semmi se történik, ha mégis, de a mozdonyvezető utasítás szerint jár el (és 15-tel megy, illetve használja a rádiót a kétes és váratlan jelzés miatt), akkor sem történik meg .
    A forgalmista 2 évig terjedő szabadságvesztésre is büntethető .

Hogy a jelentés óta milyen dolgokon módosítottak, nem tudom, én így tudom jelenleg .