• FTeR
    nem.
    arra gondolok, hogy:
    1. de jó az opensource, mert a gyártótól függetlenűl új funkciókkal bővíthetem.
    1a: elég kevesen vannak akik ezt bevállalják (mindkét oldalról)
    1b: köv hivatalos pachtnél behal a cucc, vagy min mindennel inkompatibilis lesz.
    2. de jó az opensource, mert magam javíthatom a hibákat, bővíthetem a meglévő funkciót.
    2ab: 1ab
    3. de jó az opensource, mert bárki aki rá akar fejleszteni az egészet átláthatja, így növelve a komapatibilitást
    3a: ki az aki átlátja az egészet? (költői)
    3b: a gyakorlatnak az az erdménye, h ezer egymással összeakadó komponens gyengíti a rendszert, a minőság nem átlagolható.
    4. de jó az opensource, mert nagy a választék
    4a: a valóság az, h ugyan arra a témára, _ugyan annak a programnak_ van ezer változata. így legfőbbképpen saját magával konkurál.
    4b: már soxor kifejtettem mért is nem jó a 4a, és példákkal is alátámasztottam. most nem írom le újra.
    5. de jó az opensource mert ingyenes (persze nem = a kettő, de hála a GNUnak és legfőbbképpen annak az értelmezésének, a kéz a kézben jár)
    5a: az a helyzet, h akármennyire fáj a híveknek, a pl linux tökéletes példa arra, h akkor sem kéne, ha ingyen lenne.

a példák felhozatalától most tartózkodnék.

kommunizmus (utópia) is szép volt elméletben.