Elég érdekes dolog azt állítani,h a Gyűrűk Ura könyv nem volt sehol a film megjelenése előtt. Sztem (mint ahogy vki más is említette már ezt előttem) alapmű.
Egyedi,részletesen kidolgozott világa van, külön történelemmel és saját nyelvvel is,ami ha nem tévedek nem sok történetnek volt eddig.(A belőle készült film pedig tartja a színvonalat)
Én spec nagyon szeretem a HP-t, főleg a Rowling által megteremtett világ miatt, szerintem elképesztően jól el van találva,és a filmek ezt csak fokozzák. Bár az első két film egy kicsit "ovis" lett,a harmadik szerencsére már komolyodott elég sokat,a negyedik (nemrég jöttem a moziból) viszont már komoly hangvételű (úgyértem,h úgy komoly,amennyire egy ilyen mese komoly lehet)..
Fölösleges leszólni a HPt, nem véletlenül lesz egy könyv ennyire híres,sikeres van benne valami ami megfogja a legtöbb embert. Nem olyan alapmű, mint a Gyűrűk Ura (egyébként elképesztően hasonlít rá szerintem,Rowlingnak valószínüleg az egyik kedvenc könyve lehet a GYU!) de könnyedebb olvasmánynak kitűnő!