reloader#17
Egyben válaszolok, mert Netkorlátom van:)
Szóval először is, sorrendben: BiroAndras
Van értelme az összehasonlításnak, mert ahogy Te is megpedzegetted a hozzászólásod végén, írói munkásságról van szó, és nem is műfajbeli párhuzamokról.
HuAn82: Az, hogy gagyi-e, ma még nem tudod eldönteni. Ki ír manapság ilyen jellegű regényt? Alig-alig. Régen, nagyon sokan megpróbálkoztak a Sci-fi írásával, és bizony sokan el is véreztek, szóval nincs viszonyítási alap, nem tudod mihez hasonlítani. Olyan ez mintha csak egy mosógépmárka lenne. Vajon nem mindenkinek ilyen mosógépe lenne? És vajon elmondhatnánk-e, hogy bizony ez csúcs?
mouss: Mint Andrasnak is, neked is leírom( megjegyezve, hogy szeretem a fantasy-t), itt írói munkásságról szólok inkább.
Semmi nem támasztja alá azt, hogy Rowling sikeres lenne, az, hogy manapság Hollywood "haldoklik" és kapva kapnak minden ötleten, nem jelenti azt, hogy szuper lenne Rowling regény-sorozata.
Majd ha 50-60 év múlva is úgy emlegetik, mint ma a néhai nagy sci-fi írókat, akkor majd beszélhetünk arról, hogy tényleg grandiózus művet alkotott, de addig én a mai irodalmi szubkultúra egyedi berendezkedésének tekintem, amely törekszik a sztárolásra.
Hol vannak a Watchowski(biztos nem jól írtam) fivérek? Ki hall manapság róluk? Lement a Mátrix trilógia, annyi, vége, semmi, 10 év múlva el is feljetik őket. Persze amikor nyomták a mozikban a filmeket, akkor így Watchowskiék, meg úgy.
A média és a mozi ma különösen rásegít erre a sztárolásra.
Tolkien? Sehol nem volt a Gyűrük Ura mielőtt megfilmesítették volna.
Így mennek ezek a dolgok, és igazán majd tényleg 50 év múlva lehet összevetni az írói munkásságokat, de nekem van egy olyan érzésem, hogy Rowling HP-jére 30 év múlva már senki nem fog emlékezni.
Akkor fog eldőlni, hogy ki volt valóban nagy író, és kit magasztaltak csak ok nélkül.
Persze ez az én véleményem.
Ui.: Nem magával a művel van a problémám, hanem a hozzáállással.