#31Szerintem is. Kiváncsi lszek, hogy amikor nem csak játékból felrepülünk-és-visszaesünk szintű kihívásokat kell majd teljesíteni, akkor mire lesz elegendő az "amatőr" munka és az ilyen mértékű olcsóság a védelem teljes hiánya stb-stb. Valószínűleg semmire, így vagy irdatlanul megemelkednek majd a költségek vagy a biztonság olyan alacsony szintű lesz, hogy senki nem akar majd azzal menni.
Attól tartok te valamit most nagyon keversz. A Kliper egy az orosz és az európai űrhivatal által közösen pénzelt űrjármű, amely a CEV-hez hasonló képességekkel rendelkezik (6 főt képes felvinni az ISS-re). A legutolsó hírek szerint két Szojuz-2-3 hordozórakéta viszi majd fel a két modulból álló űrhajót, amely az űrben csatlakozik össze, és utána emelkedik fel az ISS-hez.
Rutan egyelőre nem jelentett be orbitális pályára is állni képes űrhajót, csak annyit mondott, hogy az SSO fejlesztésénél igyekeztek figyelembe venni a továbbfejleszhetőséget (ez irányban).
Aztán pedig, hogy 100 felszállásból melyiknél mennyi baleset lesz... (vagy pedig a fentiek miatt mégsem lesz annyira olcsó és akkor megint más megvilágításba kerül az egész)
Hát csodálkoznék, ha a Kliper nagyságrendel rosszabb statisztikával rendelkezne majd, mint a CEV. Ugyanakkor megjegyezném, hogy balesetek mindkét rendszernél előfordulhatnak, tehát messzemenő következtetéseket levonni ebből nem lehet...
Még adott esetben az SST esetén sem.
Azért nem nehéz belátni, hogy ha a nasa által felfedezett dolgok, tapasztalatok nem állnának - akár csak részben is - butan (és a világ) rendelkezésére ma legfeljebb a kezében modellrepülőkkel játszhatna...
Hát azért ezt némileg kétségbe vonnám. Nem csak a NASA, de az oroszok, az európaiak, de még a japánok is elég sok kisérletett végeztek a hőskorszakban és végeznek ma is. Kétségtelen, hogy a NASA, és a NACA általi programokban számtalan alapkutatást végeztek el, de azért ekkora túlzásokba ne essünk...
Szerintem ez egy komoly szakértőtől elég gyenge érv erre a bulvár szintre süllyedésre. Szerintem neki is csak el kellett volna magyarázni, hogy nincs értelme a kettőt egy lapon emlegetni. Semelyik oldalról se.
Megpróbáltam a lehetőségeimhez képest válaszolni egy felvetésre. Nem biztos, hogy a legszerencsésebben, ezt elismerem, de azt sem gondolom, hogy rossz választ adtam volna.
Egyébként sose állítottam magamról, hogy komoly szakértő lennék, és nem is tartom magamat annak. Egy érdeklődő laikus vagyok, nem több...