Tiberius B#258
Csak egy gyors hozzászólás: köszönöm a biztatást, az optimizmusom meg végtelen.
A Sliders tényleg jó, csak a vége nem tetszik, a sci-fi-k nagy részét szeretem, mégha félre is fogalmaznak (Star Wars), de legjobban az optimsta, és kicsit kevésbé félrefogalmazó sci-fi-ket szeretem (Star Trek), a "Bolygó neve: Föld" is jó volt, történetileg. De ez már nem egy gyors hozzászólás.
A másik dolog, hogy az egyszerűsítésemből kiveszett a lelkem. A tér-téridő keverését hibámként elfogadom. De: én úgy ovastam, hogy a tér görbül az időben, és ez mindkettőre hatással van. Mivel mindig 2D-ben ábrázolják a görbült teret, itt van rá egy ötlet, h. miért: ha kinullázuk az egyik térdimenziót a 3D-s koordinátarendszerünkben, berakhatjuk helyére a 4. dimenziót (idő). Na persze még ottvan az amiről keveset tudok(el kéne olvasni a relativitás elméleteit), a gravitáció, meg a fénysebességhez való közeledés, mindig eltussolják, ahol írnak róla. Sztem ők se értik teljesen. A Gauss-féle gometria=Bolyai-féle, csak Bolyai előbb csinálta meg. A határozatlansági reláció bevallottan technikai probléma, amit átültetve az elméletbe, igazolni lehet a megfigyeléseket. A tudomány nagy gondjaival (sajnos) csak abban a kevés szabadidőmben foglalkozok.
Mennem kell, hajrá filozófia+modern tudomány, kezd nagyonis élvezhető lenni.