• Gabo
    #140
    Aspyrin:
    Ha már akkor is így gondoltad, akkor valószínűleg mindenki mindenkit félreértett és mindent túlreagált.
    Ennek ellenére fent tartom, hogy ha valaki közszemlére teszi a képeit, azzal vállalnia kell azt is, hogy kritikát kap. Saját meglátásom szerint jobb az, ha ízekre szedik a fotóimat, mintha csak azt hajtogatják hogy „szép és jó” vagy esetleg véleményt se írnak róluk. Az ember a saját alkotásaiban hajlamos nem észrevenni a hibákat ha erre soha nem hívják fel a figyelmét.
    Az Én olvasatomban a „profi” jelentése professzionális azaz hivatásos, magyarán ezzel keresi a kenyerét. A másik topikon, és szerintem az egész SG-n nem akad ilyen fotós, vagy legalábbis jól titkolja. Viszont akadnak olyan amatőrök, akik nem ma kezdtek foglalkozni a fotózással. Ha közülük bárki veszi a fáradságot magának és az n-edik művészi/fotográfiai szempontból semmitmondó kép után még az n+1-dikre is hajlandó véleményt mondani, legyen az bármilyen kemény és tömör, a minimum az, hogy elgondolkodom az általa írtakon és nem kiakadok rajta.
    Az sem igaz, hogy „sznobok” lennének. Nem azért költött egyikük sem egy kisebb vagyont a fotós felszerelésére, hogy elmondhassa magáról, hogy neki nagyobb van a szomszéd Pistikéjénél vagy azért, hogy ezen a fórumon villogjon vele. Nem hiszem, hogy bármelyiküket meg kellene védenem, az általuk a fórumra feltett és a weblapjaikon lévő képek beszélnek magukért. Lehet jó képeket készíteni egy olcsóbb géppel? Lehet. Viszont ha eljutsz egy bizonyos szintre már érezni fogod, hogy egy egyszerűbb fényképezőgép egyre inkább korlátot jelent. Ennek ellenére egyszer se olvastam olyat, hogy bármelyikük egy kezdőnek DSLR gép megvételét javasolta volna. Mint ahogy olyan esetre sem emlékszem, hogy bármelyik képet azért ért volna negatív kritika, mert egy kompakt géppel lett elkövetve. (Hacsak nem pont erre vonatkozott az adott kérdés.)
    Ellenben mondtak véleményt, tippet gép beállításról, témáról, utómunkáról, magyarán mindarról ami valóban a fotóson múlik. Soha nem arról volt szó, hogy nekik kell megfelelni vagy előttük kellene vizsgázni. Én se nekik, hanem sokkal inkább magamnak akarok megfelelni. (Bölcs ember volt az, aki azt mondta légy annyira kritikus magaddal, mint amennyire másokkal vagy.) De ha valakinek tetszenek a fotói, a képi látásmódja, akkor adok a véleményére még akkor is, ha az eltér az enyémtől.
    Szóval nincs igazad akkor, mikor arról beszélsz, hogy a topik nem szól másról, mint hogy profi fotósok egymásnak mutogatják a képeiket és egymást fényezik. Ha megnézed nem egyszer egymás fotóit ugyan olyan keményen lehúzták, mint bárkiét. És azt se igazán értem, miért lenne baj, ha tanul valaki egy másik képzettebb, tapasztaltabb fotóstól. Lehet, hogy a végén még esetleg izgalmasak lesznek a képei? Juj...
    Szerintem sokkal nagyobb baj az, ha mindenki mindenkit fényez. Márpedig itt és a legtöbb helyen csak ezt látom. Fejlődés csak akkor van, ha valaki felveszi a versenyt és nem éri be annyival, hogy kényelmesen elbájologjon másokkal.

    A leírtakat ismét csak gondolat ébresztőnek szántam. Mára ennyit a „közlési vágyam” kielégítéséről...

    Gabo