sonicXX#18
Az M$ az XP óta nagyjából elkezdett egy szemléletváltási folyamatot. Ez érzékelhető. Próbálják emelni a minőséget, emellett pedig tartani az árszintet, valamint egyre több részletet publikálnak. Mindezt azért, mert nekik jó, ha megkönnyítik a Win-re való komolyabb fejlesztéseket. Azzal, amit csinálnak egyértelműen a nyíltkódú alternatívák szeleit próbálják kihasználni, magát azt a tényt, hogy ezáltal könnyebbé válik nyíltkódú szoftvereket fejleszteni win alá. A megnövekedett alkalmazások száma pedig a Win piaci értékét növeli tovább. Ennyi a lényeg. Elértek egy kritikus tömeget, amin túljutni a korábbi rendszeben nem tudtak, továbbra is a népszerűség növelése a cél, csak mostmár más eszközökkel.
Amúgy én mostanság kezdtem próbálgatni az OO 2.0-t és jók a tapasztalataim vele, egész kellemes. A Draw egészen hasznos kis cucc, szerintem jó eszköz. Lényegesen jobb, mint a korábbi változatai, amik szerintem kimondottan vacakok voltak.
Illetve most még a Lazarus-szal (a Delphi klónnal) is kísérletezgetek, egész értelmesnek tűnik. Érdekelne kinek mik a tapasztalatai (nekem asszem 0.9.x-em van).
Én leginkább azt szeretem ezekben az opensource cuccokban, hogy kicsi a méretük és gyorsak, általában jóval kisebbek és jóval gyorsabbak mint azok a progik, amiket a nagy gyártók kiadnak. Ha vacakok és abszolút csak erőlködés mellett használhatóak akkor persze dobom élből a kukába, mert a szemét oda való. De a hasznos cuccokat megtartom: OO 2.0, LAzarus (eddig annak tűnik), GIMP 2.x... ezek a jelenlegi kiskedvenceim. :)